najwieksza i najmniejsza wartosc
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 24 lip 2008, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 8 razy
najwieksza i najmniejsza wartosc
kiedy funkcja f osiaga wartość najmniejszą lub największą
a) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{-3}{ x^{2} -4x-5}}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{3}{ x^{2} -4x-5}}\)[/latex]
a) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{-3}{ x^{2} -4x-5}}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{3}{ x^{2} -4x-5}}\)[/latex]
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
najwieksza i najmniejsza wartosc
Spójrz na mianownik.
a) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{3}{-x^2+4x+5}}\)
Ponieważ w mianowniku mamy funkcję kwadratową o współczynniku \(\displaystyle{ a}\)
a) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{3}{-x^2+4x+5}}\)
Ponieważ w mianowniku mamy funkcję kwadratową o współczynniku \(\displaystyle{ a}\)
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 18 wrz 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 7 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
najwieksza i najmniejsza wartosc
No tak, ale minusik był w liczniku przy trójce i przeniosłam go sobie do mianownika.rozkminiacz pisze:ale w przykladzie a nie ma minusika