łamigłówka

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
wonder23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 sty 2009, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Turyn/Kielce

łamigłówka

Post autor: wonder23 »

\(\displaystyle{ f(x)=e ^{5x ^2} }-1}\) gdzie \(\displaystyle{ x 0}\)
mam 4 odp
\(\displaystyle{ A f(x)=o(x)

B f(x)=o(x ^{2} )

C f(x)=o(x ^{3} )

D nie są porównywalne f(x) i x}\)


nie wiem na czym polegają odpowiedzi ,nigdy się z takim czymś nie spotkałem
gosienkaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 6 lis 2008, o 19:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 2 razy

łamigłówka

Post autor: gosienkaq »

jest to tzw. "o" małe z def. \(\displaystyle{ f(x)=o(g(x))}\), \(\displaystyle{ x\to x_{0}}\) : \(\displaystyle{ \iff}\) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\x_{0}}\frac{f(x)}{g(x)}=0}\) więc jeśli by liczyć poszczególne granice to wychodzi odp. D ale ja nie jestem tego do końca pewna to jest tak trochę na chłopski rozum robione ;P
wonder23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 sty 2009, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Turyn/Kielce

łamigłówka

Post autor: wonder23 »

nie rozumiem nadal czym się różnią od siebie odpowiedzi A B C,co to mam za znaczenie :/
ODPOWIEDZ