przekształcenia płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
madziaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 30 paź 2008, o 17:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 5 razy

przekształcenia płaszczyzny

Post autor: madziaczek »

Wiadomo, że X'=SA(X). Znajdz współrzędne pinktu A, jeśli
a) X(-6,2), X'(4,8)
b) X(2,8), X'(2,15)

Możecie mi pomóc? Najlepiej wytłumaczyć jak to zrobić. Nie wiedziałam w jakim temacie dać to zadanie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

przekształcenia płaszczyzny

Post autor: piasek101 »

madziaczek pisze: X'=SA(X)
Co to oznacza ?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7153
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1324 razy

przekształcenia płaszczyzny

Post autor: Lorek »

Symetria względem punktu A (tak myślę)
\(\displaystyle{ A=(a,b),\; a=\frac{x+x'}{2},\; b=\frac{y+y'}{2}}\)
ODPOWIEDZ