Witam
Mam nadzieję,że wszystki dobrze minęły święta. Mam problem. Nie daje rady rozwiązać 3przykładów.
a)Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste jednakowych znaków\(\displaystyle{ 2x ^{2} +(m-9)x+m ^{2} +3m+4=0}\)
b)Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest równa S
\(\displaystyle{ x ^{2}+2(m-1)x+m ^{2}-4=0, S=12}\)
c)Wyznacz te wartości parametru m \(\displaystyle{ (m \in R)}\), dla których każde z rozwiązań równania\(\displaystyle{ mx ^{2} -(m ^{2}-3m+2)x+2m-6=0}\) jest mniejsze od 2
Proszę o pomoc. Czy w trzecim przypadku musze użyć wzorów Viette'a???
Równanie kwadratowe
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Równanie kwadratowe
1)
\(\displaystyle{ \Delta>0 \newline
x_1\cdot x_2>0}\)
2)
\(\displaystyle{ \Delta>0\newline
x_1^2+x_2^2=12\newline
(x_1+x_2)-2x_1x_2=12}\)
3)
\(\displaystyle{ \Delta>0
\newline
\begin{cases}
x_10
\end{cases}
\newline
\begin{cases}
x_1+x_2-40
\end{cases}}\)
i wszędzie korzystasz ze wzorów Viete'a
\(\displaystyle{ \Delta>0 \newline
x_1\cdot x_2>0}\)
2)
\(\displaystyle{ \Delta>0\newline
x_1^2+x_2^2=12\newline
(x_1+x_2)-2x_1x_2=12}\)
3)
\(\displaystyle{ \Delta>0
\newline
\begin{cases}
x_10
\end{cases}
\newline
\begin{cases}
x_1+x_2-40
\end{cases}}\)
i wszędzie korzystasz ze wzorów Viete'a