Pocisk przebija .....

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

Pocisk przebija .....

Post autor: Martinsgall »

Poziomo lecący pocisk o masie m=0,1kg uderza w leżący na podłodze drewniany kloc o masie M=0,2kg i przebija go. Oblicz ilość ciepła wydzielonego podczas tego zderzenia, jeżeli prędkość pocisku w chwili uderzenia wynosi v1=800m/s, a po wyjściu z klocka v2=200m/s. Tarcie pomiędzy klocek a podłogą pomijamy.
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

Pocisk przebija .....

Post autor: nuclear »

zmiana energii kinetycznej równa jest ciepłu.
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

Pocisk przebija .....

Post autor: Martinsgall »

heh liczyłem na rozpisanie jeszcze jednej linijki , jak liczę zmiany Energi kinetycznej to patrze tylko na masę pocisku czy dodaje masę pocisku i klocka ?? Rozumiem tez ze wychodzę z pierwszej zas. termodynamiki ale z tego co napisałeś to wychodzi ze W=0 , dlaczego ??
ODPOWIEDZ