graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
Narysuj zbiór A x B, jeśli
\(\displaystyle{ A={x R; |tgx| < \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ B={y R; x R y< x^{2} +1 }}\)
TYLKO JAK TO NARYSOWAĆ?
\(\displaystyle{ A={x R; |tgx| < \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ B={y R; x R y< x^{2} +1 }}\)
TYLKO JAK TO NARYSOWAĆ?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2009, o 17:36 przez blady, łącznie zmieniany 1 raz.
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
\(\displaystyle{ y y=10
x=-2 => y=5
x=-1 => y=2
x=0 => y=1
x=1 => y=2
x=2 => y=5
x=3 => y=10
y nigdy nie jest mniejsze niż x
dobrze kombinuje?
Więc jak narysować zbiór AxB?}\)
x=-2 => y=5
x=-1 => y=2
x=0 => y=1
x=1 => y=2
x=2 => y=5
x=3 => y=10
y nigdy nie jest mniejsze niż x
dobrze kombinuje?
Więc jak narysować zbiór AxB?}\)
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
blady pisze:\(\displaystyle{ y y=10
x=-2 => y=5
x=-1 => y=2
x=0 => y=1
x=1 => y=2
x=2 => y=5
x=3 => y=10
y nigdy nie jest mniejsze niż x
dobrze kombinuje?
Więc jak narysować zbiór AxB?}\)
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
To zbiór A i B mamy teraz proszę, czy ktoś może narysować AxB?
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
Tak wygląda przedstawienie geometryczne iloczynu kartezjańskiego(AxB) zbiorów A i B takich jak podałem w treści zadania?
Nie wierze, niech ktoś inny to potwierdzi
Nie wierze, niech ktoś inny to potwierdzi
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
Teraz widze, że coś nie tak. Zbiór A mozna przedstawic na osi, a B na plaszczyznie, więc AxB już raczej tylko w przestrzeni...
Ostatnio zmieniony 5 sty 2009, o 23:35 przez Zordon, łącznie zmieniany 1 raz.
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
Dobra ale gdzie na tym rysunku jest przedział tgx od zbioru A????
Nie czaje tego
Nie czaje tego
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
Zordon, z zapisu wynika, że zbiór B jest zbiorem liczb. Dlatego właśnie wydaje mi się, że ktoś po prostu źle sformułował to zadanie.
"Krótsze boki" tych nieskończonych prostokątów to właśnie wyznaczone przedziały.
"Krótsze boki" tych nieskończonych prostokątów to właśnie wyznaczone przedziały.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
Tak, najwyrazniej zle sformulowane. Z tego glupiego zapisu (def. zbioru B) wynika ze rysunek jest w zasadzie dobryCrizz pisze:Zordon, z zapisu wynika, że zbiór B jest zbiorem liczb. Dlatego właśnie wydaje mi się, że ktoś po prostu źle sformułował to zadanie.
"Krótsze boki" tych nieskończonych prostokątów to właśnie wyznaczone przedziały.
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
Myślę, że jest spore prawdopodobieństwo, iż w definicji zbioru B zmienna x miała być zakwantyfikowana.
JK
JK
graficzne przedstawienie iloczynu kartezjańskiego
Narysowałem zbiór A i B, chciałem umieścić w poście ale nie mogę :/
Może ktoś to narysować i umieścić?
img114.imageshack/img114/8781/zadaniejo5
[ Dodano: 9 Stycznia 2009, 23:55 ]
już nic nie wiem :/
Może ktoś to narysować i umieścić?
img114.imageshack/img114/8781/zadaniejo5
[ Dodano: 9 Stycznia 2009, 23:55 ]
już nic nie wiem :/