Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci.

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Ankaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2 sty 2009, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy

Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci.

Post autor: Ankaaa92 »

Doprowadź wyrażenie \(\displaystyle{ |3x-2|-2 |x+3|}\) do najprostszej postaci wiedząc że \(\displaystyle{ x}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2009, o 17:54 przez Ankaaa92, łącznie zmieniany 2 razy.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci.

Post autor: Tomek_Z »

Jeśli x < - 3 to |3x-2| = 3x-2 i |x+3| = -(x+3) mamy zatem:

\(\displaystyle{ 3x- 2 - 2 (-x-3) = ...}\)
ODPOWIEDZ