Potrzebuję pomocy w wyliczeniu transformaty Fouriera funkcji cosinus.
Do tej pory na zajęciach robiliśmy przykłady, w których funkcja okresowa była ograniczona jakimś przedziałem [a; b] (dokładniej, w reszcie dziedziny wynosiła 0) i po podstawieniu jej do wzoru:
\(\displaystyle{ F(\omega) = \int\limits_{a}^{b} f(t) e^{-i \omega t} dt}\)
wszystko ładnie wychodziło.
Tym razem funkcja jest określona na przedziale liczb rzeczywistych i ten wzór traci sens. Nie będę przecież podstawiał nieskończoności do sinusa. Czasem stosowaliśmy wzory Eulera do rozpisania cosinusa, ale to też nie zdaje egzaminu, bo wychodzi nieoznaczoność po scałkowaniu.
Prowadzący wspomniał coś o delcie Diraca i liczeniu "jakby w granicy". Niestety nie podał żadnych konkretów, a ja o wspomnianej delcie nigdy nie słyszałem (tzn. definicję wyszukać potrafię, ale sucha wiedza bez doświadczenia wiele mi nie pomaga).
Funkcja z zadania wygląda dokładnie tak:
\(\displaystyle{ f(x) = \cos (\omega_{0} t)}\)
W Internecie znalazłem tablicę różnych funkcji i ich transformat. Wg niej wynik powinien być następujący:
\(\displaystyle{ \pi [\delta (\omega - \omega_{0}) + \delta (\omega + \omega_{0}) ]}\)
Mógłby ktoś krok po kroku pokazać, jak to zrobić oraz przedstawić w jakiś user-friendly sposób teorię niezbędną do tego zadania? Chodzi mi głównie o tą deltę Diraca, bo samą transformatę rozumiem.
Pozdrawiam.
P.S.
pierwsze zetknięcie z Latex'em. Jeśli coś się wykrzaczyło, właśnie to poprawiam.

Edit: Ok, wszystko jest w porządku.