Uzasadnij wzór na pole trójkąta
P=\(\displaystyle{ \frac{h ^{2} sin( + \beta) }{2 sin sin \beta }}\) ,
gdzie alfa i beta są miarami kątow trójkata przyległych do boku, na który opuszczono wysokość o długosci h.
Proszę o pomoc
wzór na pole trojkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3015
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 322 razy
wzór na pole trojkąta
Podstawę trójkąta podziel na x, y.
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \, ( x + y ) \, h}\)
\(\displaystyle{ x = h \, ctg(\alpha) \,\,\}\) ; analogicznie y.
podstaw do wzoru, rozpisz na sin, cos , sprowadź do wspólnego mianownika i zwiń licznik.
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \, ( x + y ) \, h}\)
\(\displaystyle{ x = h \, ctg(\alpha) \,\,\}\) ; analogicznie y.
podstaw do wzoru, rozpisz na sin, cos , sprowadź do wspólnego mianownika i zwiń licznik.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 24 razy
wzór na pole trojkąta
a mozesz mi to narysowac bo ja nie wiem o ktore katy chodzi...
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 16:44 ]
juz wiem dzieki
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 16:44 ]
juz wiem dzieki