kto rozwiąże to Zadanie 3
Grupa rekrutów armii carskiej miała do przeniesienia ciężar o wadze 30 pudów. Nie wiadomo dokładnie, ilu było rekrutów, ale wiadomo, że więcej niż 5 i mniej niż 12.
a) podaj wzór funkcji, określającej ciężar (w pudach), przypadający na jednego rekruta w zależności od liczby rekrutów n i określ jej dziedzinę.
b) dobierz odpowiednie jednostki na osiach układu współrzędnych i naszkicuj wykres tej funkcji
c) oblicz ilu było rekrutów, jeżeli na każdego z nich wypadł ciężar około 70 kilogramów (1 pud = 16,38 kg.)
zadanie streśćią 2
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 06:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
zadanie streśćią 2
a) \(\displaystyle{ y= \frac{30}{n}
Dziedzina x }\)
img 216 . imageshack . us / img216 / 9052 / clipboard02cr5 . j p g
(nie mogę wysyłać linków usuń spacje )
c)
x-liczba rekrutów
\(\displaystyle{ x= \frac{30}{ \frac{70}{16,38} } 7}\)
Odp. Było 7 rekrutów
Dziedzina x }\)
img 216 . imageshack . us / img216 / 9052 / clipboard02cr5 . j p g
(nie mogę wysyłać linków usuń spacje )
c)
x-liczba rekrutów
\(\displaystyle{ x= \frac{30}{ \frac{70}{16,38} } 7}\)
Odp. Było 7 rekrutów