Trojkat, oblicz długość pozostałych boków.

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Sano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 17 paź 2007, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy

Trojkat, oblicz długość pozostałych boków.

Post autor: Sano »

Dlugosc jednej z przyprostokatnych trojkata prostokatnego jest rowna 3. Oblicz dlugosc pozostalych bokow, jesli wysokosc opuszczona na przeciwprostokatna jest rowna\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2009, o 13:21 przez Sano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Trojkat, oblicz długość pozostałych boków.

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com


Wykorzystaj wzory na pole trójkąta:

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \sqrt{5} \sqrt{a^2+9}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 3 a}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sqrt{5} \sqrt{a^2+9}= \frac{1}{2} 3 a}\)
ODPOWIEDZ