zysk
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
zysk
Koszt jednostkowy to \(\displaystyle{ K_p(x)=82+0,02x+ \frac{300}{x}}\), zaś cena sprzedazy
\(\displaystyle{ p(x)=100-0,01x}\).
Dla jakiej wielkości produkcji zysk bedzie max?
\(\displaystyle{ p(x)=100-0,01x}\).
Dla jakiej wielkości produkcji zysk bedzie max?
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
zysk
juz napisalem w innym poscie gdzie mozesz znalezc odpowiednie wzory. co do tego zadania.
Mozemy zdefiniowac sobie funkcje zysku w postaci roznicy:
\(\displaystyle{ Z=p(x)-K_p(x)}\)
Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ Z=100-0,01x-82-0,02x-\frac{300}{x}\to \max}\)
Mozemy zdefiniowac sobie funkcje zysku w postaci roznicy:
\(\displaystyle{ Z=p(x)-K_p(x)}\)
Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ Z=100-0,01x-82-0,02x-\frac{300}{x}\to \max}\)
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
zysk
zawsze mozesz sie wspomoc literatura anglojezyczna, ktorej nie brakuje w internecie,
np.
http://economics.about.com/od/coststruc ... osts_4.htm
np.
http://economics.about.com/od/coststruc ... osts_4.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 27 sie 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
zysk
Musisz napisać w jakich warunkach rynkowych działa przedsiębiorstwo . Domyślam się, że jest to doskonała konkurencja wówczas musisz tylko przyrównać równania do siebie bo \(\displaystyle{ U _{k}=c=K _{k}}\)