No i kolejny problem. Napisałam coś takiego:
\(\displaystyle{ \exists_{D \textrm{ - otwarty, }F\textrm{ - domknięty }}}\),
( kod: exists_{D extrm{ - otwarty, }F extrm{ - domknięty }})
ale chciałabym żeby argumenty w \(\displaystyle{ \exists}\) :
\(\displaystyle{ D \textrm{ - otwarty, }}\)
i
\(\displaystyle{ F\textrm{ - domknięty }}\)
znajdnowały się jeden pod drugim. Czy i jak można to zrobić? Próbowałam z eqnarray i array, ale widzę ze w takim miejscu to chyba nie bardzo bo wychodziły bzdury:/ i na tym moje pomysły się skończyly...
Czy da się to zrobić w TeX-u i jak?
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 01:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 4 razy
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Czy da się to zrobić w TeX-u i jak?
Czy chodzi Ci o coś takiego?
\(\displaystyle{ \exists_{\tiny \begin{array}{l}D - \text{ otwarty}\cr F - \text{ domknięty}\end{array}}}\)
Prawdę mówiąc sposób łamania linii w indeksach zależy mocno od interpretera LATeX'a. Ponieważ nie znam zbyt dobrze tego, który jest używany tutaj, nie bardzo wiem jak to zrobić lepiej niż tak
Pozdrawiam...
\(\displaystyle{ \exists_{\tiny \begin{array}{l}D - \text{ otwarty}\cr F - \text{ domknięty}\end{array}}}\)
Prawdę mówiąc sposób łamania linii w indeksach zależy mocno od interpretera LATeX'a. Ponieważ nie znam zbyt dobrze tego, który jest używany tutaj, nie bardzo wiem jak to zrobić lepiej niż tak
Kod: Zaznacz cały
[tex]\exists_{\tiny \begin{array}{l}D - \text{ otwarty}\cr F - \text{ domknięty}\end{array}}[/tex]
Pozdrawiam...

- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Czy da się to zrobić w TeX-u i jak?
Można by też tak:
\(\displaystyle{ \exists_{\substack{D - \textrm{otwarty}\\ F - \textrm{domknięty}}}\)
\(\displaystyle{ \exists_{\substack{D - \textrm{otwarty}\\ F - \textrm{domknięty}}}\)
Kod: Zaznacz cały
exists_{substack{D - extrm{otwarty}\ F - extrm{domknięty}}
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 01:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 4 razy
Czy da się to zrobić w TeX-u i jak?
Dziękuję bardzo!!!! Jesli chodzi o drugą propozycje, to użycie jej spowodowało,że dalsza część wyrażenia tez znalazła się w indeksie, być może trzeba tam zastosować coś jeszcze o czym nie wiem (może jakis pakiet?)
Propozycja Sir George`a zadziałała u mnie idelanie.
Pozdrawiam
[ Dodano: 4 Stycznia 2009, 13:15 ]
poprawka: już wiem, brakowało jednego nawiasu , teraz działa OK
jeszcze raz wielkie dzięki!
Propozycja Sir George`a zadziałała u mnie idelanie.
Pozdrawiam
[ Dodano: 4 Stycznia 2009, 13:15 ]
poprawka: już wiem, brakowało jednego nawiasu , teraz działa OK
jeszcze raz wielkie dzięki!