Czy da się to zrobić w TeX-u i jak?

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
magdaskowska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 15 gru 2008, o 01:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 4 razy

Czy da się to zrobić w TeX-u i jak?

Post autor: magdaskowska » 3 sty 2009, o 00:02

No i kolejny problem. Napisałam coś takiego:
\(\displaystyle{ \exists_{D \textrm{ - otwarty, }F\textrm{ - domknięty }}}\),

( kod: exists_{D extrm{ - otwarty, }F extrm{ - domknięty }})

ale chciałabym żeby argumenty w \(\displaystyle{ \exists}\) :
\(\displaystyle{ D \textrm{ - otwarty, }}\)
i
\(\displaystyle{ F\textrm{ - domknięty }}\)

znajdnowały się jeden pod drugim. Czy i jak można to zrobić? Próbowałam z eqnarray i array, ale widzę ze w takim miejscu to chyba nie bardzo bo wychodziły bzdury:/ i na tym moje pomysły się skończyly...

Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Czy da się to zrobić w TeX-u i jak?

Post autor: Sir George » 3 sty 2009, o 09:30

Czy chodzi Ci o coś takiego?

\(\displaystyle{ \exists_{\tiny \begin{array}{l}D - \text{ otwarty}\cr F - \text{ domknięty}\end{array}}}\)



Prawdę mówiąc sposób łamania linii w indeksach zależy mocno od interpretera LATeX'a. Ponieważ nie znam zbyt dobrze tego, który jest używany tutaj, nie bardzo wiem jak to zrobić lepiej niż tak

Kod: Zaznacz cały

[tex]\exists_{\tiny \begin{array}{l}D - \text{ otwarty}\cr F - \text{ domknięty}\end{array}}[/tex]

Pozdrawiam... :mrgreen:

Awatar użytkownika
max
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Czy da się to zrobić w TeX-u i jak?

Post autor: max » 3 sty 2009, o 12:41

Można by też tak:
\(\displaystyle{ \exists_{\substack{D - \textrm{otwarty}\\ F - \textrm{domknięty}}}\)

Kod: Zaznacz cały

exists_{substack{D - 	extrm{otwarty}\ F - 	extrm{domknięty}}

magdaskowska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 15 gru 2008, o 01:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 4 razy

Czy da się to zrobić w TeX-u i jak?

Post autor: magdaskowska » 4 sty 2009, o 13:12

Dziękuję bardzo!!!! Jesli chodzi o drugą propozycje, to użycie jej spowodowało,że dalsza część wyrażenia tez znalazła się w indeksie, być może trzeba tam zastosować coś jeszcze o czym nie wiem (może jakis pakiet?)
Propozycja Sir George`a zadziałała u mnie idelanie.

Pozdrawiam

[ Dodano: 4 Stycznia 2009, 13:15 ]
poprawka: już wiem, brakowało jednego nawiasu , teraz działa OK

jeszcze raz wielkie dzięki!

ODPOWIEDZ