zderzenie centralne kulek

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
bozenka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 24 sie 2008, o 18:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

zderzenie centralne kulek

Post autor: bozenka91 »

o ile wrośnie maxymalnie temperatura dwóch jednakowych kulek ołowianych w wyniku ich centralnego zderzenia, jeżeli poruszają się ona wzdłuż jednej prostej naprzeciw siebie z prędkością \(\displaystyle{ v=130 \frac{m}{s}}\)każda. Ciepło właściwie ołowiu \(\displaystyle{ c_{Pb} = 130 \frac{J}{kg*K}}\) .

do głowy przychodzi mi takie rozwiązanie:
prównać \(\displaystyle{ \Delta \ U}\) z \(\displaystyle{ E_{k}}\)

\(\displaystyle{ m* c_{Pb}* \Delta T = \frac{v^{2}*m}{2}}\)

no i z tego policzyć zmianę wzrost temp. ...

ale pewna nie jestem czy mam racje ;p
DM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 30 lis 2007, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

zderzenie centralne kulek

Post autor: DM »

tak , tylko ze dodajesz energie kinetyczne obu kulek i energie podstawiasz do wzoru na cieplo ktory juz napisalas
bozenka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 24 sie 2008, o 18:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

zderzenie centralne kulek

Post autor: bozenka91 »

czemu tak? nie rozumiem..
ODPOWIEDZ