5 granic..
-
Zenek1
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Pomógł: 1 raz
5 granic..
1.lim tgxln\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}}}\)
2.lim \(\displaystyle{ \frac{tg2x}{ctg(x-\frac{\pi}{4}) }}\)
3.lim \(\displaystyle{ \frac{xctgx-1}{x^{2}}}\)
4.lim \(\displaystyle{ \frac{sin(sin2x)}{x}}}\)
5.lim (\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{tgx}}\))
wszedzie x dazy do 0 tylko w 2. przykladzie do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
2.lim \(\displaystyle{ \frac{tg2x}{ctg(x-\frac{\pi}{4}) }}\)
3.lim \(\displaystyle{ \frac{xctgx-1}{x^{2}}}\)
4.lim \(\displaystyle{ \frac{sin(sin2x)}{x}}}\)
5.lim (\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{tgx}}\))
wszedzie x dazy do 0 tylko w 2. przykladzie do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
-
miodzio1988
5 granic..
5.lim (\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{tgx}}\))= \(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{1-cosx}{sinx}}\)
mamy wyrazenie : \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) .korzystamy z reguly de l'Hospitala:
i mamy: \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{sinx}{cosx} = \frac{0}{1} =0}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 01:01 ]
4.lim \(\displaystyle{ \frac{sin(sin2x)}{x}}}\) = (regula de l 'Hospitala )= \(\displaystyle{ \lim_{x \to0 } \frac{cos(sin2x)* cos2x* 2}{1}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1*1*2}{1}}\)= 2
mamy wyrazenie : \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) .korzystamy z reguly de l'Hospitala:
i mamy: \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{sinx}{cosx} = \frac{0}{1} =0}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 01:01 ]
4.lim \(\displaystyle{ \frac{sin(sin2x)}{x}}}\) = (regula de l 'Hospitala )= \(\displaystyle{ \lim_{x \to0 } \frac{cos(sin2x)* cos2x* 2}{1}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1*1*2}{1}}\)= 2
Ostatnio zmieniony 3 sty 2009, o 23:35 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
- camillus1989
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
5 granic..
1) Reguła del'Hospitala
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{ln \frac{1}{x ^{2} } }{ctgx} = H =\lim_{ x\to0 } \frac{x ^{2}* -\frac{1}{2x ^{3} } }{ -\frac{1}{sin ^{2}x } } = \frac{1}{2x} * \frac{sin ^{2}x }{1} =1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{ln \frac{1}{x ^{2} } }{ctgx} = H =\lim_{ x\to0 } \frac{x ^{2}* -\frac{1}{2x ^{3} } }{ -\frac{1}{sin ^{2}x } } = \frac{1}{2x} * \frac{sin ^{2}x }{1} =1}\)
-
miodzio1988
5 granic..
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ sinx^{2} }{2x}}\) = 0 , bo masz wyrazenie : \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) . czyli znowu regula del "Hospitala: ... =\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{cosx* 2sinx}{2} =0}\)
- camillus1989
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
Zenek1
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Pomógł: 1 raz
5 granic..
miodzio1988, czemu w przykladzie 4. w mianowniku z x pochodna wyszla cosx?
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 19:45 ]
Czy \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ sinx^{2} }{2x}}\) = \(\displaystyle{ \frac{(sinx)^{2}}{2x}}\)? Czy to bedzie to samo?
Jak mozna rozpisac przyklad 5.?
Czemu 5.lim (\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{tgx}}\))= \(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{1-cosx}{sinx}}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 19:45 ]
Czy \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ sinx^{2} }{2x}}\) = \(\displaystyle{ \frac{(sinx)^{2}}{2x}}\)? Czy to bedzie to samo?
Jak mozna rozpisac przyklad 5.?
Czemu 5.lim (\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{tgx}}\))= \(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{1-cosx}{sinx}}\)
-
roger_biezanow
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
5 granic..
Co do 5 to : \(\displaystyle{ \frac{1}{tgx}= \frac{1}{ \frac{sinx}{cosx} } = \frac{cosx}{sinx}}\)
- Frey
- Użytkownik

- Posty: 3110
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
5 granic..
Nie będzie.(tutaj chodzi raczej o zapis, niż o równości)Zenek1 pisze: [ Dodano: 3 Stycznia 2009, 19:45 ]
Czy \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ sinx^{2} }{2x}}\) = \(\displaystyle{ \frac{(sinx)^{2}}{2x}}\)? Czy to bedzie to samo?
\(\displaystyle{ \frac{ sinx^{2} }{2x}=\frac{ sin(x)^{2} }{2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(sinx)^{2}}{2x}=\frac{sin^{2}x}{2x}}\)