Znalazłem następujące rozwiązanie, ale nie wszystkie działania są dla mnie zrozumiałe.
Nie rozumiem skąd się wziął następujący warunek:
\(\displaystyle{ \forall k\in\{2,3\ldots n\}:\frac{1}{k!}}\)
Udowodnić ograniczenie z góry ciągu e(n) przez 3.
-
miodzio1988
Udowodnić ograniczenie z góry ciągu e(n) przez 3.
Nie rozumiem skąd się wziął następujący warunek:
\(\displaystyle{ \forall k\in\{2,3\ldots n\}:\frac{1}{k!}}\)
-
Kali
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
Udowodnić ograniczenie z góry ciągu e(n) przez 3.
Ale w jaki sposób z tego wyższego zapisu, wykorzystując tę nierówność powstał ten drugi niezrozumiały przeze mnie zapis. Dokładnie jakim przekształceniom uległ wcześniejszy zapis?
- max
- Użytkownik

- Posty: 3242
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Udowodnić ograniczenie z góry ciągu e(n) przez 3.
Do udowodnienia drugiej z wypisanych przez Ciebie nierówności zostały użyte szacowania:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n!} qslant \frac{1}{2^{n-1}}}\) (no bo \(\displaystyle{ \frac{1}{l} qslant \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ l\in \{2, \ldots, n\}}\))
oraz
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)\ldots(n-(k-1))}{n^k}< 1}\)
(no bo \(\displaystyle{ \frac{n - l}{n} < 1}\) dla \(\displaystyle{ l \{1, \ldots, k\},\ k qslant n}\))
co zresztą jest zaznaczone w dowodzie.
\(\displaystyle{ \frac{1}{n!} qslant \frac{1}{2^{n-1}}}\) (no bo \(\displaystyle{ \frac{1}{l} qslant \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ l\in \{2, \ldots, n\}}\))
oraz
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)\ldots(n-(k-1))}{n^k}< 1}\)
(no bo \(\displaystyle{ \frac{n - l}{n} < 1}\) dla \(\displaystyle{ l \{1, \ldots, k\},\ k qslant n}\))
co zresztą jest zaznaczone w dowodzie.