całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
asia1010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 18 lis 2008, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mysłowice
Podziękował: 12 razy

całka nieoznaczona

Post autor: asia1010 »

Jak rozwiązać całkę?
\(\displaystyle{ \int x^{3}\sqrt{x-4} \mbox dx}\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2009, o 17:01 przez asia1010, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

całka nieoznaczona

Post autor: Dedemonn »

Najprostszym sposobem chyba będzie

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x-4 = t^2 \ \ x = t^2+4 \\ dx = 2t\ dt \end{bmatrix} = 2 t t^2(t+4)^3\ dt = \dots}\)


Pzdr.
ODPOWIEDZ