Liczby a,b, 18 są kolejnymi wyrazami ciągu

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
sensualite1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Liczby a,b, 18 są kolejnymi wyrazami ciągu

Post autor: sensualite1111 »

Liczby a,b, 18 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, natomiast liczby -2, a,b są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz a i b.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Liczby a,b, 18 są kolejnymi wyrazami ciągu

Post autor: wb »

Rozwiąż układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{b}{a} = \frac{18}{b} \\ a-(-2)=b-a \end{cases}}\)
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Liczby a,b, 18 są kolejnymi wyrazami ciągu

Post autor: Tomek_Z »

Z własności ciągów należy ułożyć następujący układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{b}{a} = \frac{18}{b} \\ a+2=b-a \end{cases}}\)

dwa równania z dwiema niewiadomymi.
ODPOWIEDZ