Natężenie pola elektrycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Natężenie pola elektrycznego
Znaleźć wektor natężenia pola elektrycznego w odległości \(\displaystyle{ z}\) nad środkiem kwadratowej ramki (o boku \(\displaystyle{ a}\)) naładowanej jednorodnie z gęstością liniową \(\displaystyle{ \lambda}\).
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Natężenie pola elektrycznego
Witam
zadanie sprowadza Ci się do policzenia potencjału od 4 prostych linii. Pokażę jak liczyć potencjał od jednej linii a potem to już tylko zsumować potencjały i zróżniczkować po r
\(\displaystyle{ d\varphi =\frac{kdq}{r}\\ d\varphi =\frac{k\lambda dx}{\sqrt{x^2+d^2}}\\\varphi =k\lambda t^{\frac{a}{2}}_{-\frac{a}{2}} \frac{dx}{\sqrt{x^2+d^2}}}\)
zadanie sprowadza Ci się do policzenia potencjału od 4 prostych linii. Pokażę jak liczyć potencjał od jednej linii a potem to już tylko zsumować potencjały i zróżniczkować po r
\(\displaystyle{ d\varphi =\frac{kdq}{r}\\ d\varphi =\frac{k\lambda dx}{\sqrt{x^2+d^2}}\\\varphi =k\lambda t^{\frac{a}{2}}_{-\frac{a}{2}} \frac{dx}{\sqrt{x^2+d^2}}}\)