w graniastosłupie....
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
w graniastosłupie....
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a. Wartości pól: podstawy, powierzchni bocznej i powierzchni całkowitej są odpowiednio kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz tangens kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do jego podstawy.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
w graniastosłupie....
\(\displaystyle{ Pp = a ^{2} = a _{1}}\)
\(\displaystyle{ Pb = 4ah = a _{2}}\)
\(\displaystyle{ Ppc = 2a(a+h) = a _{3}}\)
\(\displaystyle{ (4ah) ^{2} = a ^{2} * 2a(a+h)}\)
\(\displaystyle{ 16a ^{2} h ^{2} = 2a ^{3} (a+h)}\)
\(\displaystyle{ 8h ^{2}= a(a+h) /: (a+h)}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{8h ^{2}}{(a+h)}}\)
\(\displaystyle{ \tg = \frac{h}{a \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \tg = \frac{h}{ \frac{8 \sqrt{2}h ^{2} }{a+h} }}\)
\(\displaystyle{ \tg = \frac{a+h}{8 \sqrt{2}h }}\)
\(\displaystyle{ Pb = 4ah = a _{2}}\)
\(\displaystyle{ Ppc = 2a(a+h) = a _{3}}\)
\(\displaystyle{ (4ah) ^{2} = a ^{2} * 2a(a+h)}\)
\(\displaystyle{ 16a ^{2} h ^{2} = 2a ^{3} (a+h)}\)
\(\displaystyle{ 8h ^{2}= a(a+h) /: (a+h)}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{8h ^{2}}{(a+h)}}\)
\(\displaystyle{ \tg = \frac{h}{a \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \tg = \frac{h}{ \frac{8 \sqrt{2}h ^{2} }{a+h} }}\)
\(\displaystyle{ \tg = \frac{a+h}{8 \sqrt{2}h }}\)