oblicz calki
- gufox
- Użytkownik
- Posty: 979
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
oblicz calki
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{ \sqrt{cos ^{3}+cos ^{5} } }}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{sinx}{ \sqrt{1+sin2x} }dx}\)
\(\displaystyle{ \int ln ^{2}(x+ \sqrt{1+x ^{2} })dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{2+ \sqrt{x} }}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{sinx}{ \sqrt{1+sin2x} }dx}\)
\(\displaystyle{ \int ln ^{2}(x+ \sqrt{1+x ^{2} })dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{2+ \sqrt{x} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
oblicz calki
4.
\(\displaystyle{ \int \frac{\mbox{d}x}{2+\sqrt{x}}=
ft\{\begin{array}{c}
\sqrt{x}=t\\
x=t^2\\
=2t\mbox{d}t
\end{array}\right\}=
t \frac{2t\mbox{d}t}{2+t}=
2\int \frac{2+t-2}{2+t}\mbox{d}t=
2\int ft( 1+\frac{-2}{2+t}\right)\mbox{d}t=
2t-4\ln|2+t|+C=
2\sqrt{x}-4\ln |2+\sqrt{x}|+C}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \int \frac{\mbox{d}x}{2+\sqrt{x}}=
ft\{\begin{array}{c}
\sqrt{x}=t\\
x=t^2\\
=2t\mbox{d}t
\end{array}\right\}=
t \frac{2t\mbox{d}t}{2+t}=
2\int \frac{2+t-2}{2+t}\mbox{d}t=
2\int ft( 1+\frac{-2}{2+t}\right)\mbox{d}t=
2t-4\ln|2+t|+C=
2\sqrt{x}-4\ln |2+\sqrt{x}|+C}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 6 lis 2008, o 01:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp/Poznan
- Pomógł: 8 razy
oblicz calki
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{ \sqrt{cos ^{3}+cos ^{5}x } } =}\)
wymnazamy licznik i mianownik przez sinx oraz wyciagamy |cosx| przed pierwiastek,
stosujemy podstawienie
\(\displaystyle{ cosx=t
-sinxdx=dt}\)
o pameitamy, że \(\displaystyle{ cos ^{2}=1-sinx}\) oraz przeksztalcajac lekko t, otrzymujemy
\(\displaystyle{ \sqrt{1-sin ^{2}x } =t}\), skad
\(\displaystyle{ -2 t \frac{t( \sqrt{1-t ^{2} } }{t ^{4}(1-t ^{2} }}\) //tutaj tez przemnozylem licznik i mianownik przez t, potem
\(\displaystyle{ 1-t ^{2}=u ^{2}
-2tdt=2udu}\) oraz
\(\displaystyle{ u ^{2}=b
2udu=bd}\)
i w koncu otrzymujemy prosta calke do rozwiazania :
\(\displaystyle{ -4 t \frac{udu}{(1-u ^{2}) ^{2}u ^{2} }}\)
na ulamki proste i wyjdzie.
to z logarytmem naturalnym nie zrobilem, a z sinusem robisz podobny trik co zostal wykorzystany wyzej. pozdrawiam
wymnazamy licznik i mianownik przez sinx oraz wyciagamy |cosx| przed pierwiastek,
stosujemy podstawienie
\(\displaystyle{ cosx=t
-sinxdx=dt}\)
o pameitamy, że \(\displaystyle{ cos ^{2}=1-sinx}\) oraz przeksztalcajac lekko t, otrzymujemy
\(\displaystyle{ \sqrt{1-sin ^{2}x } =t}\), skad
\(\displaystyle{ -2 t \frac{t( \sqrt{1-t ^{2} } }{t ^{4}(1-t ^{2} }}\) //tutaj tez przemnozylem licznik i mianownik przez t, potem
\(\displaystyle{ 1-t ^{2}=u ^{2}
-2tdt=2udu}\) oraz
\(\displaystyle{ u ^{2}=b
2udu=bd}\)
i w koncu otrzymujemy prosta calke do rozwiazania :
\(\displaystyle{ -4 t \frac{udu}{(1-u ^{2}) ^{2}u ^{2} }}\)
na ulamki proste i wyjdzie.
to z logarytmem naturalnym nie zrobilem, a z sinusem robisz podobny trik co zostal wykorzystany wyzej. pozdrawiam
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
oblicz calki
Robimy (wbrew jakiejkolwiek intuicji ;] ) podstawieniegufox pisze:\(\displaystyle{ \int ln ^{2}(x+ \sqrt{1+x ^{2} })dx}\)
\(\displaystyle{ x + \sqrt{1+x^2} = t \\
\sqrt{1+x^2} = t - x \ \ /^2 \\
1+x^2 = t^2 + x^2 - 2tx \\
2tx = t^2 - 1 \\
x = \frac{t^2-1}{2t} \ \ dx = \frac{t^2+1}{2t^2} dt}\)
I mamy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} t lnt \frac{t^2+1}{t^2}\ dt = \frac{1}{2} t \lnt(1 + \frac{1}{t^2})\ dt = \frac{1}{2} ( t lnt\ dt + t \frac{lnt}{t^2} dt ) = \dots}\)
Obydwie całki liczymy również przez części.
Pozdrawiam.
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
oblicz calki
2
\(\displaystyle{ I = t \frac{\sin x}{|\sin x + \cos x|} \mbox dx \\
t = \tg x}\)
\(\displaystyle{ I = t \frac{\sin x}{|\sin x + \cos x|} \mbox dx \\
t = \tg x}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2009, o 00:05 przez przemk20, łącznie zmieniany 1 raz.