Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Majek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 7 maja 2005, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 16 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: Majek »

Witam! Mam problem z taką całką:

\(\displaystyle{ \int \frac{ln(lnx)dx}{x}}\)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ lnx=u}\)
\(\displaystyle{ du=\frac{dx}{x}}\)
\(\displaystyle{ =\int ln u du=u*lnu-u+C}\)
ODPOWIEDZ