Rozwiąż nierówności kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 paź 2008, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jędrzejów
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż nierówności kwadratowe
Dochodzę do \(\displaystyle{ x^{2}}\) i nie wiem co dalej:
\(\displaystyle{ x^{2} - 2x - 3 4x - 8}\)
\(\displaystyle{ x^{2} - 6x -5}\)
Całe wyrażenie umieszczaj w klamrach \(\displaystyle{ .
luka52}\)
\(\displaystyle{ x^{2} - 2x - 3 4x - 8}\)
\(\displaystyle{ x^{2} - 6x -5}\)
Całe wyrażenie umieszczaj w klamrach \(\displaystyle{ .
luka52}\)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, o 17:11 przez katiie, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż nierówności kwadratowe
\(\displaystyle{ x^2-6x+5 \leqslant 0}\)
I mamy zwyczajną nierówność kwadratową.
Liczymy deltę:
\(\displaystyle{ \Delta=36-20=16\\
\sqrt{\Delta} =4}\)
i pierwiastki:
\(\displaystyle{ x_1= \frac{6-4}{2}=1\\
x_2= \frac{6+4}{2}=5}\)
Zapisujemy nierówność w postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ (x-1)(x-5) \leqslant 0}\)
Zaznaczamy pierwiastki na osi liczbowej, ponieważ współczynnik \(\displaystyle{ a>0}\), więc ramiona paraboli skierowane są w górę.
Odczytujemy rozwiązanie nierówności:
\(\displaystyle{ x }\)
I mamy zwyczajną nierówność kwadratową.
Liczymy deltę:
\(\displaystyle{ \Delta=36-20=16\\
\sqrt{\Delta} =4}\)
i pierwiastki:
\(\displaystyle{ x_1= \frac{6-4}{2}=1\\
x_2= \frac{6+4}{2}=5}\)
Zapisujemy nierówność w postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ (x-1)(x-5) \leqslant 0}\)
Zaznaczamy pierwiastki na osi liczbowej, ponieważ współczynnik \(\displaystyle{ a>0}\), więc ramiona paraboli skierowane są w górę.
Odczytujemy rozwiązanie nierówności:
\(\displaystyle{ x }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Rozwiąż nierówności kwadratowe
Przenosisz wszystko na lewą strone i masz:
\(\displaystyle{ x^2 -6x + 5 qslant 0}\)
liczysz delte, miejsca zerowe, rysujesz wykres i odczytujesz rozwiązanie.
\(\displaystyle{ x^2 -6x + 5 qslant 0}\)
liczysz delte, miejsca zerowe, rysujesz wykres i odczytujesz rozwiązanie.
- nuclear
- Gość Specjalny
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Rozwiąż nierówności kwadratowe
Witam
masz proste zagadnienie
przerzucasz wszystko na jedną stronę
\(\displaystyle{ x^2-6x +5 qslant 0}\)
widać mamy do czynienia z nierównością kwadratową następnym krokiem jest policzenie delty
\(\displaystyle{ b^2-4ac=6^2-4\cdot5=36-20=16\Rightarrow \sqrt{\Delta}=4}\)
teraz miejsca zerowe
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{6-4}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{6+4}{2}=5}\)
teraz rysujemy wykres
ostatecznie odczytujemy że funkcja przyjmuje wartości mniejsze od 0 w dla x w przedziale
bless
[ Dodano: 31 Grudnia 2008, 14:36 ]
chyba się spóźniłem
masz proste zagadnienie
przerzucasz wszystko na jedną stronę
\(\displaystyle{ x^2-6x +5 qslant 0}\)
widać mamy do czynienia z nierównością kwadratową następnym krokiem jest policzenie delty
\(\displaystyle{ b^2-4ac=6^2-4\cdot5=36-20=16\Rightarrow \sqrt{\Delta}=4}\)
teraz miejsca zerowe
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{6-4}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{6+4}{2}=5}\)
teraz rysujemy wykres
ostatecznie odczytujemy że funkcja przyjmuje wartości mniejsze od 0 w dla x w przedziale
bless
[ Dodano: 31 Grudnia 2008, 14:36 ]
chyba się spóźniłem
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 paź 2008, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jędrzejów
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż nierówności kwadratowe
Dziękuje za pomoc i pomyśleć ze człowiek ze gubi w takich prostych sprawach.. ech..