Oprocentowanie %

Osobny dział dla miłośników procentów.
jajeczko200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 29 gru 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 7 razy

Oprocentowanie %

Post autor: jajeczko200 »

Za kredyt wysokości 5000zl udzielony w pewnym banku zapłacilismy 45zl odsetek. Wiedząc, że kredyt spłacono w czasie 15 miesięcy, oblicz na jaki procent udzielono kredytu w tym banku?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Oprocentowanie %

Post autor: kuch2r »

tresc zadania pozostaje wiele do zyczenia,
zakladajac ze poszukujemy oprocentowania rocznego, zakladajac jednoczenie ze kapitalizacja odsetek nastepuje na koncu roku, wowczas
\(\displaystyle{ 5045=5000(1+i)^{\frac{15}{12}}}\)
wuldemar95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 sty 2009, o 18:57
Płeć: Mężczyzna

Oprocentowanie %

Post autor: wuldemar95 »

Ja to zrobiłem tak (niewiem czy dobrze bo chodze do I gimki)

5000zł - kredyt
45zł - odsetki
spłacony po 15 miesiącach

45zł :15 = 3zł
3zł miesięcznie
3/5000 = 0,003
oprocentowanie miesięczne wynosi 0,003%
oprocentowanie roczne wynosi 0,003% cdot 12 = 0,036%
(0,003 cdot 12 <--to dwanasie to są miesiące w roku)

przynajmniej mi się tak wydaje..

Jeśli się pomyliłem to przepraszam!
ODPOWIEDZ