\(\displaystyle{ \left|x-1 \right| + ft| x+3 \right| =4}\)
Jestem w stanie odnaleźć dwa czynniki 1 i -3. Jak odnaleźć pozostałe ? (0, -1, -2 i inne jeżeli są ).
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 5 maja 2008, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gumiland
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 kwie 2008, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
Rozwiąż równanie
Też robię te zadania
Są trzy dziedziny:
D1 x należy (-nieskończoności, -3>
x=-3 należy do D1
D2 x należy (-3, 1>
0=0
D3 x należy (1, nieskończoności)
x=2 należy do D3
Przedział z drugiej + pierwsza i trzecia to wychodzi X należy więc druga dziedzina to cały przedział musi należeć
Przed chwilą zadałem pytanie dlaczego tak ma być jak uzyskam odpowiedź to napisze
[ Dodano: 30 Grudnia 2008, 18:19 ]
Sherlock w takim razie czemu w odpowiedziach jest przedział ??
To zadanie z gwiazdką zbioru do 1 LO *9.62 podpunkt a (Kłaczkow, Kurczab, Świda)
Są trzy dziedziny:
D1 x należy (-nieskończoności, -3>
x=-3 należy do D1
D2 x należy (-3, 1>
0=0
D3 x należy (1, nieskończoności)
x=2 należy do D3
Przedział z drugiej + pierwsza i trzecia to wychodzi X należy więc druga dziedzina to cały przedział musi należeć
Przed chwilą zadałem pytanie dlaczego tak ma być jak uzyskam odpowiedź to napisze
[ Dodano: 30 Grudnia 2008, 18:19 ]
Sherlock w takim razie czemu w odpowiedziach jest przedział ??
To zadanie z gwiazdką zbioru do 1 LO *9.62 podpunkt a (Kłaczkow, Kurczab, Świda)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Rozwiąż równanie
sorki, usunąłem post by przemyśleć sprawęwiktorziolo pisze:Sherlock w takim razie czemu w odpowiedziach jest przedział ??
Dla \(\displaystyle{ -3ft| x+3 \right| =4}\)
np.
x=0
1+3=4
x=-2
3+1=4
załączam jeszcze wykres \(\displaystyle{ y=\left|x-1 \right| + ft| x+3 \right| -4}\) na którym widać rozwiązanie:
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com