Potrzebuję zapisać w TeX-u znak
\(\displaystyle{ \nRightarrow}\),
(negacja znaku implikacji, dana instrukcją
Rightarrow)
własnie tak jak tu to wygląda. Jednak nie działa to u mnie, mimo że wczytałam pakiet AMS, który powinien to zawierać, jak znalazłam w jakimś skrypcie. Nie wiem jak sobie z tym poradzić, może robię jakiś błąd, byłabym wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Zapis w TeX-u: przekreślenie znaku implikacji
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 01:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zapis w TeX-u: przekreślenie znaku implikacji
A może być tak
\(\displaystyle{ \not\Rightarrow}\), (
otRightarrow)
czy przekreślenie za duże?
JK
\(\displaystyle{ \not\Rightarrow}\), (
otRightarrow)
czy przekreślenie za duże?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 01:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 4 razy
Zapis w TeX-u: przekreślenie znaku implikacji
Instrukcja '\not\Rightarrow' zadziałała. Dziękuję, myślę że nikt się nie będzie czepiał takiego przekreślenia:)
Mimo wszystko chciałabym jednak dowiedzieć się dlaczego nie działa mi to '\nRightarrow', dlatego wklejam istotne (mam nadzieje) kawałki kodu:
preambuła całego dokumentu: (nie wiem co może miec znaczenie, więc wklejam (prawie) całą):
\documentclass[12pt,a4paper]{report}
\usepackage[textheight=25cm,textwidth=15cm,centering]{geometry}
\linespread{1.3}
\usepackage[english,polish]{babel}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\usepackage{wasysym}
\usepackage[dvips]{graphicx}
\usepackage{textcomp}
\usepackage{stmaryrd}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{pifont}
\usepackage{pict2e}
\usepackage{eufrak}
\usepackage{dsfont}
\usepackage{AMS}%no i to miało być do tego nieszczęsnego \nRightarrow
\usepackage{mathrsfs}
wywołanie:
\begin{document}
$ P_n\nRightarrow P$
\end{document}
Mimo wszystko chciałabym jednak dowiedzieć się dlaczego nie działa mi to '\nRightarrow', dlatego wklejam istotne (mam nadzieje) kawałki kodu:
preambuła całego dokumentu: (nie wiem co może miec znaczenie, więc wklejam (prawie) całą):
\documentclass[12pt,a4paper]{report}
\usepackage[textheight=25cm,textwidth=15cm,centering]{geometry}
\linespread{1.3}
\usepackage[english,polish]{babel}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\usepackage{wasysym}
\usepackage[dvips]{graphicx}
\usepackage{textcomp}
\usepackage{stmaryrd}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{pifont}
\usepackage{pict2e}
\usepackage{eufrak}
\usepackage{dsfont}
\usepackage{AMS}%no i to miało być do tego nieszczęsnego \nRightarrow
\usepackage{mathrsfs}
wywołanie:
\begin{document}
$ P_n\nRightarrow P$
\end{document}
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Zapis w TeX-u: przekreślenie znaku implikacji
No i wszystko jasne - zamiast usepackage{AMS} należy wpisać:
Kod: Zaznacz cały
usepackage{amsmath}
usepackage{amssymb}
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 01:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 4 razy
Zapis w TeX-u: przekreślenie znaku implikacji
Faktycznie tu był pies pogrzebany - wpisałam i od razu jest OK Serdeczne dzięki!
Wyszło moje nieobeznanie z TeX-em, cóż od niedawna się w nim produkuję, fajnie jest się czegoś nowego dowiedzieć
Pozdrawiam
Wyszło moje nieobeznanie z TeX-em, cóż od niedawna się w nim produkuję, fajnie jest się czegoś nowego dowiedzieć
Pozdrawiam