Wyznaczyć wszystkie rozwiązania w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ x_1 , x_2 , \ldots , x_n \ (n \geqslant 2)}\) układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 + x_2 + \ldots + x_{n-2} + x_{n-1} = \frac{1}{x_{n}} \\ x_2 + x_3 + \ldots + x_{n-1} + x_{n} = \frac{1}{x_{1}} \\ x_3 + x_4 + \ldots + x_{n} + x_{1} = \frac{1}{x_{2}} \\ \ldots \\ x_n + x_1 + \ldots + x_{n-3} + x_{n-2} = \frac{1}{x_{n-1}} \end{cases}}\)
Próbowałem z mnożeniem stronami, ale "straszne" rzeczy wychodziły, więc zsumujmy stronami:
\(\displaystyle{ (n-1)(x_1 + x_2 + \ldots + x_n) = \frac{1}{x_{1}} + \frac{1}{x_{2}} + \ldots + \frac{1}{x_{n}} \\ (n-1)x_1 - \frac{1}{x_{1}} + (n-1)x_2 - \frac{1}{x_{2}} + \ldots + (n-1)x_n - \frac{1}{x_{n}} = 0}\)
"Jak zazwyczaj" trzeba to chyba zapisać jakoś w postaci iloczynu... wymyśliłem coś takiego (zapiszę tylko wyrazy dla pierwszego i ostatniego, co by zbyt dużo miejsca wszystko nie zajmowało, a wiadomo o co chodzi
\(\displaystyle{ (n-1)x_1 (1 - \frac{1}{ (n-1)x_{1} ^{2}} ) + \ldots + (n-1)x_n (1 - \frac{1}{ (n-1)x_{n} ^{2}} ) = 0}\)
Z treści zadania mam: \(\displaystyle{ n \geqslant 2 \Rightarrow n-1 \geqslant 1}\), więc albo same 'iksy' z indeksami muszą być równe 0, albo te moje "dziwne" nawiasy.
Tutaj nie wiem czy tak można, ale pomijam przypadki, gdzie jeden iloczyn będzie ujemny, inny dodatni i razem tez może to dać zero... czyli już czuję, że mam niestety źle :/
No cóż, ale napiszę jak to dalej robiłem:
Załóżmy, że te nawiasy są równe 0, czyli mamy (biorę pod uwagę dowolny z nich, dlatego bez indeksu)
\(\displaystyle{ 1 - \frac{1}{ (n-1)x^{2}} = 0 \\ \frac{1}{ (n-1)x^{2}} = 1 \\ x^2 = \frac{1}{n-1} \\ x = \sqrt{ \frac{1}{n-1}}\)
Na 101% źle, ale cóż, człowiek uczy się na błędach...
Czyli wyszły mi takie rozwiązania:
\(\displaystyle{ x_1 = x_2 = \ldots = x_n = 0 \ \vee \ x_1 = x_2 = \ldots = x_n = \sqrt{ \frac{1}{n-1}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.



