Szukalem w ksiazkach jak przekształcić wzór f(x) na f'(x). NIe znalazłem wiec kieruje sie do was z pomocą.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
f'(x)?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
f'(x)?
f'(x) to inaczej pochodna funkcji f(x).
Wujek Google oraz Wikipedia z pewnością pomogą.
Wzory do najprostszych przykładów (f, g-funkcje f(x) i g(x), a-stała)
\(\displaystyle{ (ax)'=a \\ (a)'=0 \\ (x^{n})'=nx^{n-1} \\ (f+g)'=f'+g' \\ (f \cdot g)' = f' \cdot g +f \cdot g' \\ Przyklad: \\ f(x)=x^{20}+2x^{2}-x+5 \Rightarrow f'(x)=20x^{19}+4x-1 \\ f(x)= \frac{1}{x^{2}} \Rightarrow f'(x)=( \frac{1}{x^{2}})'=(x^{-2})'=-2x^{-3}= \frac{-2}{x^{3}}}\)
Pozdrawiam.
Edit. :
Oczywiście, że jej nie ma na maturze (już chyba nawet od kilku lat), ale czasami pomaga zrobić zadania.
Wujek Google oraz Wikipedia z pewnością pomogą.
Wzory do najprostszych przykładów (f, g-funkcje f(x) i g(x), a-stała)
\(\displaystyle{ (ax)'=a \\ (a)'=0 \\ (x^{n})'=nx^{n-1} \\ (f+g)'=f'+g' \\ (f \cdot g)' = f' \cdot g +f \cdot g' \\ Przyklad: \\ f(x)=x^{20}+2x^{2}-x+5 \Rightarrow f'(x)=20x^{19}+4x-1 \\ f(x)= \frac{1}{x^{2}} \Rightarrow f'(x)=( \frac{1}{x^{2}})'=(x^{-2})'=-2x^{-3}= \frac{-2}{x^{3}}}\)
Pozdrawiam.
Edit. :
Oczywiście, że jej nie ma na maturze (już chyba nawet od kilku lat), ale czasami pomaga zrobić zadania.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, o 15:35 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.