Rozwiazać równanie różniczkowe:
\(\displaystyle{ y^{(4)}+5y''+4y=0}\)
równanie różniczkowe rzędu 4 o współczynnikach stałych
- Vigl
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 wrz 2007, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno/Kraków
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 67 razy
równanie różniczkowe rzędu 4 o współczynnikach stałych
Standard. Zapisz charakterystyczne:
\(\displaystyle{ r^4+5r^2+4=0}\)
A to zwykłe równanie dwukwadratowe, więc z rozwiązaniem nie ma problemu.
\(\displaystyle{ r^4+5r^2+4=0}\)
A to zwykłe równanie dwukwadratowe, więc z rozwiązaniem nie ma problemu.
równanie różniczkowe rzędu 4 o współczynnikach stałych
co się robi kiedy równanie charakterystyczne nie ma rozwiązań, jak w tym wypadku?
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 92 razy