pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
pole trapezu
Wysokosc trapezu rownoramiennego wynosi 5cm, a jego przekatna ma dlugosc 13cm. Oblicz pole tego trapezu.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
pole trapezu
\(\displaystyle{ 5^2+x^2=13^2 \newline
x^2=144\newline
x=12\newline
\newline
a=x+y\newline
b=x-y\newline
\newline
P=\frac{(a+b)\cdot h}{2}\newline
P=\frac{(x+y+x-y)\cdot 5}{2}=\frac{2x\cdot 5}{2}=5x=5\cdot 12=60}\)
zaraz dodam rysunek
[ Dodano: 29 Grudnia 2008, 11:30 ]
[img]http://pieski_shih_tzu.republika.pl/poletrapezu.jpg[/img]
x^2=144\newline
x=12\newline
\newline
a=x+y\newline
b=x-y\newline
\newline
P=\frac{(a+b)\cdot h}{2}\newline
P=\frac{(x+y+x-y)\cdot 5}{2}=\frac{2x\cdot 5}{2}=5x=5\cdot 12=60}\)
zaraz dodam rysunek
[ Dodano: 29 Grudnia 2008, 11:30 ]
[img]http://pieski_shih_tzu.republika.pl/poletrapezu.jpg[/img]