eksponenta

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sir_dudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 3 lis 2006, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola Żelichowska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

eksponenta

Post autor: sir_dudi »

Witam, po liczeniu pewnej całki oznaczonej dochodzę tego
\(\displaystyle{ [e^{-jk\frac{2*\pi}{T}*t}]^{T}_{T/2}}\) i tutaj wynik powinien być taki


\(\displaystyle{ 1- e^{-jk\pi}}\)

a według mnie ma być inaczej

\(\displaystyle{ e^{-jk2\pi}- e^{-jk\pi}}\)

Możecie mi powiedzieć czy to ja źle piszę czy mam złe porównanie ?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6589
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

eksponenta

Post autor: soku11 »

Zauwaz, ze:
\(\displaystyle{ e^{-jk2\pi}=
\cos (-2k\pi)+i\sin(-2k\pi)=
\cos (2k\pi) -i\sin (2k\pi)=
1-i\cdot 0=1}\)


Da ci to wiec poprawny wynik Pozdrawiam.
sir_dudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 3 lis 2006, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola Żelichowska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

eksponenta

Post autor: sir_dudi »

Hm, tak myślałem, w takim razie podobnie można by zapisać drugą eksponentę, tylko że tam będzie przeszkadzać parametr k, który będzie się zmieniał, i raz może być cos(pi) a raz cos(2pi) a to już nie będzie zawsze 1;
ODPOWIEDZ