Stosując wzory Cramera obliczyć niewiadomą y z układu równań :
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+z+t=0\\y+z+t=1\\x+2y+3z=2\\y+2z=3t=-2 \end{array}\right.}\)
Stosując wzory Cramera obliczyć niewiadomą y z układu równań
Stosując wzory Cramera obliczyć niewiadomą y z układu równań
mamy macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1\\0&1&1&1\\1&2&3&0\\0&1&2&-3\end{bmatrix}}\)
liczymy Jej wyznacznik:D
pozneij liczymy wyznacznik macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&1&1\\0&1&1&1\\1&2&3&0\\0&-2&2&-3\end{bmatrix}}\)
(zauwaz ktora kolumne zamienilem na ktorą:P)
no i jak podzielimy ten drugi wyznacznik przez pierwszy to bedzimy mieli y:D
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1\\0&1&1&1\\1&2&3&0\\0&1&2&-3\end{bmatrix}}\)
liczymy Jej wyznacznik:D
pozneij liczymy wyznacznik macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&1&1\\0&1&1&1\\1&2&3&0\\0&-2&2&-3\end{bmatrix}}\)
(zauwaz ktora kolumne zamienilem na ktorą:P)
no i jak podzielimy ten drugi wyznacznik przez pierwszy to bedzimy mieli y:D
Ostatnio zmieniony 28 gru 2008, o 17:42 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Stosując wzory Cramera obliczyć niewiadomą y z układu równań
Wyszło mi \(\displaystyle{ y=-\frac{14}{4}}\)
Stosując wzory Cramera obliczyć niewiadomą y z układu równań
mi wyszlo:
\(\displaystyle{ - \frac{11}{2}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{11}{2}}\)
Stosując wzory Cramera obliczyć niewiadomą y z układu równań
a mnie x=-1 y=-6 z=5 t=2 i to zdaje się być dobrym wynikiemmiodzio1988 pisze:mi wyszlo:
\(\displaystyle{ - \frac{11}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
Stosując wzory Cramera obliczyć niewiadomą y z układu równań
Witam
A co w sytuacji gdy równanie ma 4 niewiadome i 4 równania, rząd macierzy wynosi 3 ale wyznaczenik macierzy 4 stopnia wynosi zero. Co wtedy, bo W wychodzi zero? Schodzimy niżej? Na wyznacznik 3 ego stopnia??? Jeśli tak to czemu?
A co w sytuacji gdy równanie ma 4 niewiadome i 4 równania, rząd macierzy wynosi 3 ale wyznaczenik macierzy 4 stopnia wynosi zero. Co wtedy, bo W wychodzi zero? Schodzimy niżej? Na wyznacznik 3 ego stopnia??? Jeśli tak to czemu?