Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
-
Roshumba
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Monterrey
Post
autor: Roshumba »
Znajdź wzór funkcji wiedząc że dla x = 1 osiąga minimum równe - 2 i jego jedno z miejsc zerowych równa się 3
-
lorakesz
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Post
autor: lorakesz »
\(\displaystyle{ f(x)=a(x-1)^2 - 2\\
f(3)=0}\)
-
Roshumba
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Monterrey
Post
autor: Roshumba »
Nie rozumiem
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
Niedowidzisz ? Po co taka czcionka.
-
Roshumba
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Monterrey
Post
autor: Roshumba »
Proszę o pomoc a nie o uszczypliwości
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
lorakesz pisze:\(\displaystyle{ f(x)=a(x-1)^2 - 2\\
f(3)=0}\)
Tu masz wszystko.
Pierwsza linijka to wzór funkcji (nie znamy w nim a).
Druga linijka podpowiada - wstaw (do tej pierwszej) zamiast x - sa trójkę i przyrównaj to do zera.
Ps. Zero uszczypliwości - nie przesadzaj z zapisami.