Całeczka
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 gru 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd
Całeczka
\(\displaystyle{ \int \frac{x \ dx}{ ( I_{0}+mx^{2} )^{2} }= \ ?}\)
Tylko błagam, po kolei i tak żebym zrozumiał. Jestem początkujący
Z góry dzięki!
Tylko błagam, po kolei i tak żebym zrozumiał. Jestem początkujący
Z góry dzięki!
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Całeczka
\(\displaystyle{ \int \frac{x dx}{(I_{O}+mx^2)^2} =
\begin{cases}
t=I_{0}+mx^2 \\
dt= 2mx dx
\end{cases}
\newline
=\frac{1}{2m}\int \frac{2mx dx}{(I_{0}+mx^2)^2}=
\frac{1}{2m}\int \frac{dt}{t^2}=
\frac{1}{2m}\cdot \frac{-1}{t}=\frac{-1}{2m}\cdot\frac{1}{I_{0}+mx^2}}\)
\begin{cases}
t=I_{0}+mx^2 \\
dt= 2mx dx
\end{cases}
\newline
=\frac{1}{2m}\int \frac{2mx dx}{(I_{0}+mx^2)^2}=
\frac{1}{2m}\int \frac{dt}{t^2}=
\frac{1}{2m}\cdot \frac{-1}{t}=\frac{-1}{2m}\cdot\frac{1}{I_{0}+mx^2}}\)
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Całeczka
(\(\displaystyle{ I_0}\) jak rozumiem to jakaś stała?)Wawawawawa pisze:\(\displaystyle{ \int \frac{x \ dx}{ ( I_{0}+mx^{2} )^{2} }}\)
Robimy następujące podstawienie:
\(\displaystyle{ I_0+mx^2 = t}\)
Różniczkujemy:
\(\displaystyle{ 2mx\ dx = dt \\
x\ dx = \frac{1}{2m}dt}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ \int \frac{x \ dx}{ ( I_{0}+mx^{2} )^{2} } = t \frac{\frac{1}{2m}}{t^2}dt =}\)
(\(\displaystyle{ \frac{1}{2m}}\) to stała, więc możemy wyciągnąć przed całkę)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{2m} t \frac{dt}{t^2} = \frac{1}{2m} t t^{-2} dt = \frac{1}{2m} \frac{1}{-1} t^{-1} + C = \frac{1}{2m} (-\frac{1}{t}) + C = - \frac{1}{2m(I_0+mx^2)} + C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 gru 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Całeczka
Obliczenia byłyby o wiele bardziej skomplikowane i zapewne byśmy korzystali z wyprowadzonych już jakichś tam wzorów.
Póki co opanuj sztukę rozwiązywania całek przez podstawienie i przez części.
Pzdr.
Póki co opanuj sztukę rozwiązywania całek przez podstawienie i przez części.
Pzdr.