x \(\displaystyle{ \leqslant}\) \(\displaystyle{ \sqrt{4-x^{2}}\)
Rozwiązanie ma wyjść. x \(\displaystyle{ \in}\)
Siedzę nad tym już długi czas. I żadnym sposobem nie wychodzi mi dobry wynik. Nie potrafie zrozumieć jak to zrobić Byłabym wdzięczna BARDZO. Za pomoc...
Hm. I jeszcze druga nierówność:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+7}\) > 2x + 2
Tu wynik powinien wyjść x \(\displaystyle{ \in}\) (-nieskończoności, \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) )
Również proszę o instrukcje "krok po kroku".
Z góry dziękuje
Proszę o wyjaśnienie nierówności krok po kroku
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 gru 2008, o 19:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stg
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Proszę o wyjaśnienie nierówności krok po kroku
Twój pierwszy i to świąteczny post (przymknę oko na jego ,,niedoskonałości").
1.
\(\displaystyle{ x\leq \sqrt{4-x^2}}\)
Dziedzina : \(\displaystyle{ 4-x^2\geq 0}\) (rozwiązać)
a) Zauważyć, że dla \(\displaystyle{ x \leq 0}\) (i należącego do dziedziny) nierówność jest zawsze spełniona.
b) Dla x > 0 podnieść nierówność stronami do kwadratu, rozwiązać \(\displaystyle{ x^2\leq 4-x^2}\)
Do odpowiedzi suma otrzymanych w a) i b) (oczywiście z uwzględnieniem dziedziny), wychodzi to co podałaś.
1.
\(\displaystyle{ x\leq \sqrt{4-x^2}}\)
Dziedzina : \(\displaystyle{ 4-x^2\geq 0}\) (rozwiązać)
a) Zauważyć, że dla \(\displaystyle{ x \leq 0}\) (i należącego do dziedziny) nierówność jest zawsze spełniona.
b) Dla x > 0 podnieść nierówność stronami do kwadratu, rozwiązać \(\displaystyle{ x^2\leq 4-x^2}\)
Do odpowiedzi suma otrzymanych w a) i b) (oczywiście z uwzględnieniem dziedziny), wychodzi to co podałaś.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 gru 2008, o 19:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stg
- Podziękował: 2 razy
Proszę o wyjaśnienie nierówności krok po kroku
dzięki
czyli w każdych tego typu zadaniach, trzeba rozważyć (x>0 i x
czyli w każdych tego typu zadaniach, trzeba rozważyć (x>0 i x
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
Proszę o wyjaśnienie nierówności krok po kroku
2. I. zauwazam ze \(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2} + 7} > 0}\) dla \(\displaystyle{ x \in R}\)
dlatego gdy \(\displaystyle{ 2x + 2 \leqslant 0 \Leftrightarrow x \leqslant -1}\) nierownosc jest zawsze spelniona
II. teraz gdy \(\displaystyle{ 2x + 2 > 0 \Leftrightarrow x > -1}\) mozemy podniesc do kwadratu i obliczyc otrzymujac funkcje kwadratowa, ze \(\displaystyle{ x }\), czyli
z II \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) ze \(\displaystyle{ x }\)
no i \(\displaystyle{ I II : x qslant \frac{1}{3}}\)
mam nadzieje ze juz jasne, jak robic
dlatego gdy \(\displaystyle{ 2x + 2 \leqslant 0 \Leftrightarrow x \leqslant -1}\) nierownosc jest zawsze spelniona
II. teraz gdy \(\displaystyle{ 2x + 2 > 0 \Leftrightarrow x > -1}\) mozemy podniesc do kwadratu i obliczyc otrzymujac funkcje kwadratowa, ze \(\displaystyle{ x }\), czyli
z II \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) ze \(\displaystyle{ x }\)
no i \(\displaystyle{ I II : x qslant \frac{1}{3}}\)
mam nadzieje ze juz jasne, jak robic