Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
skowron6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 47 razy

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Post autor: skowron6 »

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC, zaś punkt S=(3,-1) jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt. Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B.
frej

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Post autor: frej »

Promień okręgu wpisanego to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} ft| CS \right|}\), zaś opisanego \(\displaystyle{ \left| CS \right|}\)

Jak już masz okrąg wpisany, to poprowadźmy styczną do tego okręgu.

Prosta ma postać \(\displaystyle{ Ax+By+C_1=0}\), punkt \(\displaystyle{ C}\) leży na tej prostej, więc
\(\displaystyle{ C_1=-A+3B}\)
prosta ma postać \(\displaystyle{ Ax+By+3B-A=0}\)

Wyznaczamy \(\displaystyle{ y}\), wstawiamy do równania okręgu wpisanego, masz równanie kwadratowe, gdzie \(\displaystyle{ \Delta =0}\). Wyjdą dwie proste, potem przetnij je z okręgiem opisanym i masz pozostałe dwa wierzchołki.


Nie wiem czy jest jakaś krótsza metoda, ale ta chyba nie jest jakaś specjalnie długa.
skowron6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 47 razy

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Post autor: skowron6 »

Robiłem tak, ale wychodzi mi kosmiczny wynik, chyba zapomniałem w takim razie jak się mnozy...tzn nie kosmiczny wynik, ale wszędzie \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) mi wchodzi..
frej

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Post autor: frej »

skowron6, \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) to nie jest dziwna liczba, ani nawet kosmiczna. Sprawdź jeszcze swoje rachunki, a jak bardzo Ci się chce to możesz wklepać je na forum to się sprawdzi, czy masz dobrze.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Post autor: sea_of_tears »

ja liczyłam to innym sposobem i wyszły mi punkty
\(\displaystyle{ (4-\sqrt3, \sqrt3) \newline
(4+\sqrt3, -\sqrt3)}\)
frej

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Post autor: frej »

sea_of_tears, jak liczyłaś?
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Post autor: sea_of_tears »

1)wyznaczyłam prostą CS
2)punkt D (punkt przecięcia wysokości wychodzącej z wierzchołka C z prostą AB)
3) prostą AB (prostopadła do CS)
4) i obliczając długość boku tego trójkąta wierzchołki A i B
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Post autor: marcinn12 »

sea_of_tears pisze:ja liczyłam to innym sposobem i wyszły mi punkty
\(\displaystyle{ (4-\sqrt3, \sqrt3) \newline
(4+\sqrt3, -\sqrt3)}\)
I tak powinno wyjść. Wczoraj te zadanie robiłem. Jest ono z arkusza pazdro. (Dokładnie R-5 zadanie 4 - 7 punktów xD)


Pzdr


dodano:

Nawet w google jest rozwiązanie: Wklep: Pazdro R-5 zadanie 4 i pierwsza strona. Wybierz odpowiednie zadanko i jest gotowiec. Ja to robiłem innym sposobem ale liczy się wynik. Pzdr
314wojti314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 30 sty 2011, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: St-ce
Podziękował: 9 razy

Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC

Post autor: 314wojti314 »

sea_of_tears pisze:1)wyznaczyłam prostą CS
2)punkt D (punkt przecięcia wysokości wychodzącej z wierzchołka C z prostą AB)
3) prostą AB (prostopadła do CS)
4) i obliczając długość boku tego trójkąta wierzchołki A i B
Też robię to zadanie i też tą metodą, tylko nie zrozumiałem o co chodzi w 4 punkcie - mógłby to ktoś rozwinąć?
ODPOWIEDZ