Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w ....
-
- Użytkownik
- Posty: 159
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko
- Podziękował: 47 razy
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w ....
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w prostej x+y+1=0. Ramię BC zawiera się w prostej 2x-y-1=0. Wyznacz równanie prostej k zawierającej ramię AC wiedząc, że punkt P=(-4,0) należy do prostej k
Nic mi nie wychodzi...;/
Nic mi nie wychodzi...;/
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w ....
Wyznaczyć kąt miedzy danymi prostymi (jego tangens). Szukana tworzy taki sam kąt z prostą AB ; masz w niej tylko jedną niewiadomą bo znasz punkt przez jaki przechodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w ....
Istnieje wzór na tangens kata (ostrego) między dwoma danymi prostymi (wystarczą tylko ich współczynniki kierunkowe).MakCis pisze:a jak wyznaczyć tego tangensa? Czy to jest współczynnik kierunkowy jednej z prostych (czyli pochodna) ??
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w ....
\(\displaystyle{ tg{\alpha}=\frac{m_1-m_2}{1+m_1 m_2}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt ostry między prostymi
\(\displaystyle{ m_1, m_2}\) - współczynniki kierunkowe danych prostych
Jakoś dziwnie podobny ten wzór, do wzoru na tangens różnicy...
gdzie
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt ostry między prostymi
\(\displaystyle{ m_1, m_2}\) - współczynniki kierunkowe danych prostych
Jakoś dziwnie podobny ten wzór, do wzoru na tangens różnicy...
-
- Użytkownik
- Posty: 159
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko
- Podziękował: 47 razy
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w ....
odpowiedź wychodzi inna niż w książce, ale z tego wnioskuję, że w książce jest zła, lub mam błąd w obliczeniach. Rozpatrzymy na dwa przypadki?
Dziękuję za pomoc:)
Dziękuję za pomoc:)
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w ....
w ksiazce jest wskazowka: przeprowadź prostą równoległa do odcinka AB i przechodzącą przez punkt P. Wie ktos jak mozna to zrobic w ten spodsob??
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w ....
\(\displaystyle{ tg{\alpha}=\left| \frac{m_1-m_2}{1+m_1 m_2}\right |}\)
Z tego mam \(\displaystyle{ y=0,5x+2}\) (i prawdopodobnie taką masz odpowiedź).
Co do podanej wskazówki - nie zastanawiałem się (mam ten komfort, że nie muszę ich czytać).
Z tego mam \(\displaystyle{ y=0,5x+2}\) (i prawdopodobnie taką masz odpowiedź).
Co do podanej wskazówki - nie zastanawiałem się (mam ten komfort, że nie muszę ich czytać).
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: narol
- Podziękował: 2 razy
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w ....
może jednak ktoś wie jak zrobić zadanie z tą wskazówką? bo ja już się pogubiłam a tamtego wzoru z tangensem jeszcze nie braliśmy :/