Prosta k przechodzi przez punk A=(3,2) i przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w taki punktach, że iloczyn ich odległości od punktu (0,0) wynosi 25. Znajdź równanie prostej k.
z góry dziękuję :*
Prosta k....
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Prosta k....
wiemy, że przechodzi przez jeden punkt, zatem skorzystam z równania prostej przechodzącej przez jeden punkt :
\(\displaystyle{ y-y_1=a(x-x_1)\newline
\newline
y-2=a(x-3)\newline
y-2=ax-3a\newline
y=ax+(2-3a)}\)
zatem należy jeszcze tylko znaleźć "a"
kolejną informacją jest to, że przecina dodatnie półosie, zatem napewno funkcja ta musi być malejąca, czyli \(\displaystyle{ a y=-\frac{4}{9}+\frac{10}{3}}\)
\(\displaystyle{ y-y_1=a(x-x_1)\newline
\newline
y-2=a(x-3)\newline
y-2=ax-3a\newline
y=ax+(2-3a)}\)
zatem należy jeszcze tylko znaleźć "a"
kolejną informacją jest to, że przecina dodatnie półosie, zatem napewno funkcja ta musi być malejąca, czyli \(\displaystyle{ a y=-\frac{4}{9}+\frac{10}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 159
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko
- Podziękował: 47 razy
Prosta k....
Dziękuję ślicznie, nie znałem wzoru równania prostej przechodzącej przez jeden punkt...Oczywiście dałem pomogła.
Prosta k....
Równanie prostej
\(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
Przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\), więc spełnia równanie prostej, więc
\(\displaystyle{ Ax_0+By_0+C=0 \\ c=-Ax_0-By_0}\)
Równanie prostej ma więc postać \(\displaystyle{ Ax+By-Ax_0-By_0=0}\).
Dokładnie tyle zrobiła sea_of_tears,
\(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
Przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\), więc spełnia równanie prostej, więc
\(\displaystyle{ Ax_0+By_0+C=0 \\ c=-Ax_0-By_0}\)
Równanie prostej ma więc postać \(\displaystyle{ Ax+By-Ax_0-By_0=0}\).
Dokładnie tyle zrobiła sea_of_tears,