\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} (1+3x^2)^\frac{2}{x^2}}\)
Wydaje mi się że trzeba wykorzystać własności liczby e, ale mam problem ..
granica funkcji ciekawa
granica funkcji ciekawa
Ostatnio zmieniony 26 gru 2008, o 14:54 przez sili01, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
granica funkcji ciekawa
najprościej będzie skorzystać z granicy :
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0}(1+a)^{\frac{1}{a}}=e}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}(1+3x^2)^{\frac{2}{x^2}}=
\lim_{x \to 0}(1+3x^2)^{\frac{1}{3x^2}\cdot \frac{3x^2}{1}\cdot \frac{2}{x^2}}=
\lim_{x \to 0}[ (1+3x^2)^{\frac{1}{3x^2}} ]^{6}=e^6}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0}(1+a)^{\frac{1}{a}}=e}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}(1+3x^2)^{\frac{2}{x^2}}=
\lim_{x \to 0}(1+3x^2)^{\frac{1}{3x^2}\cdot \frac{3x^2}{1}\cdot \frac{2}{x^2}}=
\lim_{x \to 0}[ (1+3x^2)^{\frac{1}{3x^2}} ]^{6}=e^6}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
granica funkcji ciekawa
nie rozumiem zabardzo Twojego pytania, granica którą podałam zachodzi dla x dążącego właśnie do zera
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 06:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
granica funkcji ciekawa
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0}(1+a)^{\frac{1}{a}}=e
\lim_{x \to\infty}(1+a)^{\frac{1}{a}}=e}\)
Czyli gdy x dąży do zera i do nieskończoności to granica= e?
\lim_{x \to\infty}(1+a)^{\frac{1}{a}}=e}\)
Czyli gdy x dąży do zera i do nieskończoności to granica= e?
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
granica funkcji ciekawa
Może tak:Berix pisze:\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0}(1+a)^{\frac{1}{a}}=e
\lim_{x \to\infty}(1+a)^{\frac{1}{a}}=e}\)
Czyli gdy x dąży do zera i do nieskończoności to granica= e?
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0}(1+x)^{\frac{1}{x}}=e
\lim_{x \to\infty}(1+ \frac{1}{x} )^{x}=e}\)