całka z ułamkiem i pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 18:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kud
- Podziękował: 32 razy
całka z ułamkiem i pierwiastkiem
jak w ogóle to zacząć i skończyć?
Dzięki za pomoc!
\(\displaystyle{ \int}\) \(\displaystyle{ \frac{lnx}{ \sqrt{x}}dx}\)
Dzięki za pomoc!
\(\displaystyle{ \int}\) \(\displaystyle{ \frac{lnx}{ \sqrt{x}}dx}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
całka z ułamkiem i pierwiastkiem
\(\displaystyle{ \int \frac{lnx}{\sqrt{x}}dx=
\begin{cases}
u=lnx & v^{'}=\frac{1}{\sqrt{x}} \\
u^{'}=\frac{1}{x} & v=2\sqrt{x}
\end{cases}
= 2\sqrt{x}lnx - t \frac{1}{x}\cdot 2\sqrt{x} dx = \newline
=2\sqrt{x}lnx - 2\int \frac{\sqrt{x}}{x}dx=\newline
=2\sqrt{x}lnx - 2\int\frac{1}{\sqrt{x}}dx=\newline
=2\sqrt{x}lnx - 4\int\frac{1}{2\sqrt{x}}dx=\newline
=2\sqrt{x}lnx - 4\sqrt{x}+c}\)
\begin{cases}
u=lnx & v^{'}=\frac{1}{\sqrt{x}} \\
u^{'}=\frac{1}{x} & v=2\sqrt{x}
\end{cases}
= 2\sqrt{x}lnx - t \frac{1}{x}\cdot 2\sqrt{x} dx = \newline
=2\sqrt{x}lnx - 2\int \frac{\sqrt{x}}{x}dx=\newline
=2\sqrt{x}lnx - 2\int\frac{1}{\sqrt{x}}dx=\newline
=2\sqrt{x}lnx - 4\int\frac{1}{2\sqrt{x}}dx=\newline
=2\sqrt{x}lnx - 4\sqrt{x}+c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 18:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kud
- Podziękował: 32 razy
całka z ułamkiem i pierwiastkiem
mogłabyś bardziej rozpisać choćby tę całkę. nie mogę sie polapac
2\(\displaystyle{ \int}\) \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x}}{x}}\)
2\(\displaystyle{ \int}\) \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x}}{x}}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
całka z ułamkiem i pierwiastkiem
\(\displaystyle{ 2\int \frac{\sqrt{x}}{x}dx = 2\int \frac{\sqrt{x}}{\sqrt{x}\cdot \sqrt{x}}dx= \newline
2\int \frac{1}{\sqrt{x}}dx=4\int\frac{1}{2\sqrt{x}}dx=4\sqrt{x}+c\}\)
czy coś więcej trzeba?
2\int \frac{1}{\sqrt{x}}dx=4\int\frac{1}{2\sqrt{x}}dx=4\sqrt{x}+c\}\)
czy coś więcej trzeba?