Dokończyć rozumowanie(zbieżność szeregów)
- camillus1989
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Dokończyć rozumowanie(zbieżność szeregów)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ } \frac{sin(nx)}{n ^{2} }}\)
1.kryterium porównawcze(ilorazowe) z \(\displaystyle{ \frac{1}{n ^{2} }}\)
2. Później liczę \(\displaystyle{ \lim_{ n\to } sin(nx)}\)
3. Ile wynosi granica sin(nx)?? z tego co pamiętam sinx nie ma granicy wiec sin(nx) też nie bedzie miał??
1.kryterium porównawcze(ilorazowe) z \(\displaystyle{ \frac{1}{n ^{2} }}\)
2. Później liczę \(\displaystyle{ \lim_{ n\to } sin(nx)}\)
3. Ile wynosi granica sin(nx)?? z tego co pamiętam sinx nie ma granicy wiec sin(nx) też nie bedzie miał??
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Dokończyć rozumowanie(zbieżność szeregów)
Owszem, zatem trzeba to zrobić inaczej. Najpierw pokaż, że ciąg sum częściowych szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(nx)}\)
jest ograniczony. Wtedy zbieżność wyjściowego szeregu wynika z kryterium Dirichleta.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(nx)}\)
jest ograniczony. Wtedy zbieżność wyjściowego szeregu wynika z kryterium Dirichleta.
- camillus1989
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Dokończyć rozumowanie(zbieżność szeregów)
Dzięki, za odpowiedź ale mam pytanko mógłbyś to rozpisać bo za bardzo tego kryterium nie rozumiałem. odnośnie tego przykładu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Dokończyć rozumowanie(zbieżność szeregów)
Istnieje jakiś wzór na sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{M} sin(nx)}\)
Na jego podstawie można pokazać, że te sumy dla dowolnego M są jakoś ograniczone. Natomiast ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = \frac{1}{n^2}}\) jest malejący i zbieżny do zera, zatem na mocy kryterium Dirichleta zbieżny będzie szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(nx) \frac{1}{n^2}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{M} sin(nx)}\)
Na jego podstawie można pokazać, że te sumy dla dowolnego M są jakoś ograniczone. Natomiast ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = \frac{1}{n^2}}\) jest malejący i zbieżny do zera, zatem na mocy kryterium Dirichleta zbieżny będzie szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(nx) \frac{1}{n^2}}\)
- camillus1989
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz