calka, trygonometria

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
MasterPit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 gru 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

calka, trygonometria

Post autor: MasterPit »

\(\displaystyle{ \int cos(2x)(cos(x)+sin(x)) ^{5} dx}\)
Symetralna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pomógł: 56 razy

calka, trygonometria

Post autor: Symetralna »

\(\displaystyle{ \int_{}^{} cos2x * (cosx +sinx)^{5} = ( cos^{2} x - sin^{2} x ) * (cosx +sinx)^{5} = \\\int_{}^{} (cosx - sin x ) * (cosx +sinx)^{6} }\)

\(\displaystyle{ sinx + cos x = t}\)

\(\displaystyle{ ( cosx - sinx ) = \mbox{d}t}\)

\(\displaystyle{ \int_{}^{} t^{6} \mbox{d}t = ...}\)
MasterPit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 gru 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

calka, trygonometria

Post autor: MasterPit »

Hmmm... a na to nie wpadlem Dzieki wielkie
ODPOWIEDZ