oblicz pole trójkąta ABC
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 19:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 1 raz
oblicz pole trójkąta ABC
Podstawą trójkąta ABC jest |AB|-15 cm, z pozostałe boki mają dł. 13 cm i 14 cm. Na wysokości CD obrano punkt P, który podzielił ją w stosunku 2:3, licząc od C. Przez pkt P poprowadzono prostą równoległą do AB. Prosta ta przecina AC i BC odpowiednio w pktach F i G. sporządź odpowiedni rysunek i oblicz pole trójkąta ABC i pole trapezu ABGF
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
oblicz pole trójkąta ABC
Z twierdzenia Pitagorasa oblicz |CD|
Potem pole trójkata ABC
Z podobieństwa trójkątów ABC i FGC policz |FG| i |CP|
Potem pole FGC
A pole trapezu to różnica pól trójkata ABC i FGC
Potem pole trójkata ABC
Z podobieństwa trójkątów ABC i FGC policz |FG| i |CP|
Potem pole FGC
A pole trapezu to różnica pól trójkata ABC i FGC
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
oblicz pole trójkąta ABC
Przecież AB=15
Poprowadz sobie wysokość z wierzchołka C.
Przetnie ona bok AB w punkcie D.
Jeżeli oznaczysz sobie CD=h, AD=x, to DB=15-x.
Z twierdzenia Pitagorasa oblicz |CD|
Poprowadz sobie wysokość z wierzchołka C.
Przetnie ona bok AB w punkcie D.
Jeżeli oznaczysz sobie CD=h, AD=x, to DB=15-x.
Z twierdzenia Pitagorasa oblicz |CD|