mathcad i granica funkcji

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
andrzej_kk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 gru 2008, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PolŚl
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 6 razy

mathcad i granica funkcji

Post autor: andrzej_kk »

problem polega na tym, że mathcad podaje "undefined" dla:

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}sin(\Pi\sqrt{n^{2}+1})}\)

kiedy ta granica =0 :/
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

mathcad i granica funkcji

Post autor: scyth »

A możesz pokazać że ta granica jest równa 0?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11412
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

mathcad i granica funkcji

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wystarczy rozpisac \(\displaystyle{ sin(\pi \sqrt{n^2+1}) -sin(n \pi)}\) na iloczyn ,
tak dazy do zera

Mathcad sporo rzeczy potrafi, ale tego widac nie...
andrzej_kk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 gru 2008, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PolŚl
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 6 razy

mathcad i granica funkcji

Post autor: andrzej_kk »

tylko skąd będę teraz wiedział, czy podaje dobre wyniki...
ODPOWIEDZ