Określ liczbę rozwiązań w zależności od k i m
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sqq
- Podziękował: 5 razy
Określ liczbę rozwiązań w zależności od k i m
Określ liczbę rozwiązań w zależności od k i m
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x+ky=6m \\ 2x-y=1 \end{cases}}\)
i teraz tak - w odpowiedzi jest :
brak dla \(\displaystyle{ k=-2 m \frac{1}{3}}\), zgoda
niesk. wiele dla \(\displaystyle{ k=-2 m= \frac{1}{3}}\), też rozumiem
ale"jedno rozw. dla \(\displaystyle{ k -2 m \frac{1}{3}}\)"
po co to m, czy ono nie będzie należeć do rzeczywistych? przecież chodzi tylko o to, żeby wyznacznik główny nie był równy zero, czyli k nie jest równe -2
proszę was! to mi blokuje rozwiązywanie dalszych zadań tego typu, bo nie wiem, skąd to m się bierze
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x+ky=6m \\ 2x-y=1 \end{cases}}\)
i teraz tak - w odpowiedzi jest :
brak dla \(\displaystyle{ k=-2 m \frac{1}{3}}\), zgoda
niesk. wiele dla \(\displaystyle{ k=-2 m= \frac{1}{3}}\), też rozumiem
ale"jedno rozw. dla \(\displaystyle{ k -2 m \frac{1}{3}}\)"
po co to m, czy ono nie będzie należeć do rzeczywistych? przecież chodzi tylko o to, żeby wyznacznik główny nie był równy zero, czyli k nie jest równe -2
proszę was! to mi blokuje rozwiązywanie dalszych zadań tego typu, bo nie wiem, skąd to m się bierze
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Określ liczbę rozwiązań w zależności od k i m
http://matematyka.pl/95208.htm#350918
Post Kamilekzmc z 2 Grudnia 2008, 20:44
Post Kamilekzmc z 2 Grudnia 2008, 20:44
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sqq
- Podziękował: 5 razy
Określ liczbę rozwiązań w zależności od k i m
wyznacznik główny ma być różny od zera, to wiem, ale przecież wyznacznik główny nie obejmuje tego parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Określ liczbę rozwiązań w zależności od k i m
Dla \(\displaystyle{ m= \frac{1}{3}}\)
rozwiązaniem jest para liczb (\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ,0)}\)
Która nie ma nic wspólnego z parametrami, a \(\displaystyle{ k}\) może być wtedy dowolną liczba rzeczywistą.
rozwiązaniem jest para liczb (\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ,0)}\)
Która nie ma nic wspólnego z parametrami, a \(\displaystyle{ k}\) może być wtedy dowolną liczba rzeczywistą.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sqq
- Podziękował: 5 razy
Określ liczbę rozwiązań w zależności od k i m
no właśnie, czyli dla \(\displaystyle{ m= \frac{1}{3}}\) jest jedno rozwiązanie, tak? a w odpowiedzi, tak jak napisałem wyżej, w przypadku jednego rozwiązania to m jest wykluczonenmn pisze:Dla \(\displaystyle{ m= \frac{1}{3}}\)
rozwiązaniem jest para liczb (\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ,0)}\)
Która nie ma nic wspólnego z parametrami, a \(\displaystyle{ k}\) może być wtedy dowolną liczba rzeczywistą.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sqq
- Podziękował: 5 razy
Określ liczbę rozwiązań w zależności od k i m
no i widzisz, trzeba było tak od razu. czasami się czegoś nie widzi i nie widzi i nie widzi, a teraz to się takie proste wydaje. dzięki, nmn
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Określ liczbę rozwiązań w zależności od k i m
Przecież już tutaj pisałam że
Dla \(\displaystyle{ m= \frac{1}{3}}\)
rozwiązaniem jest para liczb (\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ,0)}\)
Która nie ma nic wspólnego z parametrami, a \(\displaystyle{ k}\) może być wtedy dowolną liczba rzeczywistą.