Funkcja f jest określona wrzorem f(x)=3x2-9x+c. wyznacz wszystkie wartości współczynnijka c dla których
a. funkcja nie ma miejsc zerowych
b. jednym z miejsc zerowych jest liczba 2
c. wierzchołek paraboli ktora jest wykresem funkcji f nalezy do prostej o rownaniu y=x
wspolczynnik c
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
wspolczynnik c
czyli delta mniejsza od zerakatrin_17 pisze: a. funkcja nie ma miejsc zerowych
wartość funkcji dla 2 jest równa 0katrin_17 pisze:b. jednym z miejsc zerowych jest liczba 2
\(\displaystyle{ p=q}\)katrin_17 pisze:c. wierzchołek paraboli ktora jest wykresem funkcji f nalezy do prostej o rownaniu y=x
\(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}=\frac{-delta}{4a}}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
wspolczynnik c
a)
\(\displaystyle{ \Delta b^2-4ac=(-9)^2-4 3 c ...}\)
b)
\(\displaystyle{ f(2)=0 3 2^2-9 2+c=0 ...}\)
c)
\(\displaystyle{ x_w= \frac{-b}{2a} = \frac{9}{6} \\
y_w = \frac{- \Delta}{4a}= \frac{-((-9)^2-4 3 c)}{4 3} \\
W(x_w;y_w) p: y=x y_w=x_w \frac{-((-9)^2-4 3 c)}{4 3}=\frac{9}{6}}\)
\(\displaystyle{ \Delta b^2-4ac=(-9)^2-4 3 c ...}\)
b)
\(\displaystyle{ f(2)=0 3 2^2-9 2+c=0 ...}\)
c)
\(\displaystyle{ x_w= \frac{-b}{2a} = \frac{9}{6} \\
y_w = \frac{- \Delta}{4a}= \frac{-((-9)^2-4 3 c)}{4 3} \\
W(x_w;y_w) p: y=x y_w=x_w \frac{-((-9)^2-4 3 c)}{4 3}=\frac{9}{6}}\)