przyśpieszenie dośrodkowe na księżycu

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
KITEgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 gru 2008, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 5 razy

przyśpieszenie dośrodkowe na księżycu

Post autor: KITEgirl »

oblicz przyśpieszenie dośrodkowe na Księżycu, wiedząc że odległość Ziemi od Księżyca wynosi 384 000 km a okres biegu Księżyca dookoła Ziemi wynosi w przeliczeniu 27 dni.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

przyśpieszenie dośrodkowe na księżycu

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ v=\frac{2\Pi R}{T}\\a=\frac{v^2}{R}=\frac{(\frac{2\Pi R}{T})^2}{R}=\frac{4\Pi^2 R}{T^2}}\)
Zamień kilometry na metry i dni na sekundy i gotowe
ODPOWIEDZ