przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: virusssss »

Wiem, że na forum jest pełno rozwiązań zadań tego typu, ale mam pytanie. Wydaje mi się, że przy rozpatrywaniu przedziałów w równaniu typu (wzięte z głowy)
\(\displaystyle{ \left| x+5\right| - ft| 2-x\right| qslant 1}\)
należałoby rozpatrywać przedziały
\(\displaystyle{ (-\infty,-5) , , (2,\infty)}\)

??
Z której strony są otwarte, z której zamknięte? Czy takie \(\displaystyle{ x+5}\) będzie mniejsze, czy mniejsze lub równe zero?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2008, o 15:38 przez virusssss, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \left| x+5\right| - ft| 2-x\right| qslant 1}\)
No nie wiem.
Według mnie w tym wypadku powinno być
\(\displaystyle{ (- ,-5)\cup \cup(2;+ )}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+5 qslant 0 \\ 2-x qslant 0 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: sea_of_tears »

oba zapisy są poprawne i oba dają dokładnie takie samo rozwiazanie, więc teoretycznie nie robi to żadnej różnicy, tylko zapatrując się na definicje wartości bewzględnej byłoby x+5qslant 0[/latex]

jak widać każdy zapisuje sobie to inaczej i każdy zapis będzie prawidłowy, ważne tylko by z jednej strony było otwarte a z drugiej zamknięte
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: virusssss »

ok, a jeszcze jedno pytanie:
w takim równaniu: \(\displaystyle{ \left|x+3\right|+\left|4-x\right|=\left|2x-1\right|}\)
rozwiązanie mówi o trzech przedziałach : \(\displaystyle{ (-\infty,-3),}\)
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: sea_of_tears »

bo w środkowej wartości bewzględnej przy x masz ujemną liczbę dlatego tam jest na odwrót niż w pierwszej i trzeciej
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: virusssss »

sea_of_tears pisze:bo w środkowej wartości bewzględnej przy x masz ujemną liczbę dlatego tam jest na odwrót niż w pierwszej i trzeciej
ok, chyba rozumiem, ale byłabyś taka dobra i podsumowała, jak rozwiązywać takie nierówności z trzema (albo więcej) modułami. jak Ty to robisz? po prostu nie wiem, czy dobrze się do tego zabieram
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: anna_ »

Weź sobie jakąś dowolną liczbę z przedziału pierwszego, np. -8
4-(-8)=12>0
Ostatnio zmieniony 19 gru 2008, o 18:31 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: sea_of_tears »

pokażę to na tym twoim ostatnim przykładzie
otóż ja rysuję sobie wszystko na jednej osi w następujący sposób :


wtedy widzę dokładnie jakie są przedziały i jak każda wartość bewzględna wygląda w danym przedziale
wtedy bez problemu zapisuję to jako cztery przypadki i rozwiązuję pomijając wartości(zapisując je odpowiednio po odczytaniu z rysunku)

[ Dodano: 19 Grudnia 2008, 18:33 ]
a i oczywiście potem pamiętam żeby w każdy przypadku zrobić część wspólną rozwiązania z przedziałem w którym liczę
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \left|x+3\right|+\left|4-x\right|=\left|2x-1\right|}\)
\(\displaystyle{ (-\infty,-3), 0, |x+3|=x+3
4-5=-10, |2x-1|=2x-1

\(\displaystyle{ \begin{cases} x }\)}\)
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: virusssss »

wiecie co, chyba wolę sposób sea_of_tears, bo tak mnie uczyli, żeby to sobie na osi zaznaczyć. i chyba wiem, gdzie leży mój błąd- ta prosta 4-x będzie w odwrotnym kierunku niż pozostałe dwie, prawda? bo jeżeli tak, to myślę, że dam już sobie radę(tym sposobem)
a! i mimo wszystko- nmn, dzięki za zainteresowanie;)
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: sea_of_tears »

tak ona własnie jest w odwrotnym kierunku, jakbyśmy chcieli rysować taką nierówność z tą prostą na osi to zaczynamy rysować od dołu(prawej strony) a nie od góry(prawej strony) jak w dwóch pozostałych przypadkach
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

przedziały w równaniach z wartością bezwzgl.

Post autor: virusssss »

ok, zgadza się, dzięki dzięki!:)
ODPOWIEDZ