4. Cząstka, na którą działają dwie siły porusza się ze stałą prędkością v = 2i – 4j. Jedna z tych sił równa jest F1 = 2i - 6j. Wyznacz drugą siłę. (Jednostki, prędkości: m/s; siły: niutony).
5. Ciągnik, przykładając siłę pociągową F, holuje dwie przyczepy o masach m1 i m2; przy czym masa m2 jest znacznie większa od m1. Jakie naprężenie występuje w sprzęgu pomiędzy przyczepami? Czy kolejność połączenia przyczep z ciągnikiem wpływa na wartość naprężenia tego sprzęgu? Rozwiąż zadanie pomijając,
i uwzględniając zjawisko tarcia.
6. Wyznacz przyśpieszenie z którym porusza się klocek o masie m zsuwający się z równi o bieżni skierowanej pod katem alfa do poziomu. Rozważ przypadek idealny (brak tarcia) oraz uwzględnij tarcie przy współczynniku "mi" pomiędzy klockiem i równią.
dynamika - 3 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
dynamika - 3 zadania
6)
\(\displaystyle{ F_{wypadkowa}=ma}\)
Siła zsuwająca jest równa \(\displaystyle{ mg\sin\alpha}\). Siła tarcia to \(\displaystyle{ mg\cos\alpha\mu}\). Siła wypadkowa to \(\displaystyle{ mg\sin\alpha-mg\cos\alpha\mu=mg(\sin\alpha-\cos\alpha\mu)}\)
Jeśli nie ma tarcia, to \(\displaystyle{ \mu=0}\), czyli \(\displaystyle{ \begin{cases}F_{wypadkowa}=mg\sin\alpha\\F_{wypadkowa}=ma\end{cases}\Rightarrow a=g\sin\alpha}\)
Jak jest tarcie, to \(\displaystyle{ \mu\neq 0}\), czyli \(\displaystyle{ \begin{cases}F_{wypadkowa}=mg(\sin\alpha-\cos\alpha\mu)\\F_{wypadkowa}=ma\end{cases}\Rightarrow a=g(\sin\alpha-\cos\alpha\mu)}\)
\(\displaystyle{ F_{wypadkowa}=ma}\)
Siła zsuwająca jest równa \(\displaystyle{ mg\sin\alpha}\). Siła tarcia to \(\displaystyle{ mg\cos\alpha\mu}\). Siła wypadkowa to \(\displaystyle{ mg\sin\alpha-mg\cos\alpha\mu=mg(\sin\alpha-\cos\alpha\mu)}\)
Jeśli nie ma tarcia, to \(\displaystyle{ \mu=0}\), czyli \(\displaystyle{ \begin{cases}F_{wypadkowa}=mg\sin\alpha\\F_{wypadkowa}=ma\end{cases}\Rightarrow a=g\sin\alpha}\)
Jak jest tarcie, to \(\displaystyle{ \mu\neq 0}\), czyli \(\displaystyle{ \begin{cases}F_{wypadkowa}=mg(\sin\alpha-\cos\alpha\mu)\\F_{wypadkowa}=ma\end{cases}\Rightarrow a=g(\sin\alpha-\cos\alpha\mu)}\)