znalezc normy podanych elementów x z przestrzeni unormowanych X:
a). \(\displaystyle{ X= L_1[-\pi, \pi], x(t) = sin t, t [-\pi, \pi]}\)
b). \(\displaystyle{ X= L_1[-\pi, \pi], x(t) = sin^2 t, t [-\pi, \pi]}\)
normy
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
normy
Wystarczy wstawić do definicji i policzyć:
a) \(\displaystyle{ \|x\| = t_{-\pi}^{\pi}|\sin t| \, dt = 4}\)
b) \(\displaystyle{ \|x\| = t_{-\pi}^{\pi}|\sin^{2} t| \, dt = \pi}\)
z dokładnością do mojej umiejętności liczenia całek:)
a) \(\displaystyle{ \|x\| = t_{-\pi}^{\pi}|\sin t| \, dt = 4}\)
b) \(\displaystyle{ \|x\| = t_{-\pi}^{\pi}|\sin^{2} t| \, dt = \pi}\)
z dokładnością do mojej umiejętności liczenia całek:)